100 millió, 15 év, 250 ezer Széchenyi Kártya


2017. sze 07. írta: Takarék

Ünnepélyes keretek között adták át ma Budapesten a 250 ezredik Széchenyi Kártyát és az első 100 millió forintos Széchenyi Kártya igénylésért járó emlékkártyát a KAVOSZ Zrt. és a Program fennállásának 15. jubileumi évében. A Széchenyi Kártya Programnak a Takarékbank is partnerbankja.

A zártkörű rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra emelését. A Kormányzat az emelt összegű hitelügyletekre is biztosítja az eddigi mértékű kamat-és kezességi díjtámogatást (egyedüli kivétel az idei évben létrejött 50 millió forint feletti Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, ahol kezességi díjtámogatás egyelőre még nem kapcsolódik az emelt összegű hitelszerződésekhez.)

Számos Széchenyi Kártya Programban résztvevő vállalkozót jelképes elismerésben részesített Orbán Viktor, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és a partner bankok (Budapest Bank, az ERSTE Bank, a Gránit Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Sberbank, a Takarékbank és az Unicredit Bank) első számú vezetői.

A hazai mikro- és kisvállalati ügyfélkör finanszírozási nehézségeinek megoldására Demján Sándor 2000-ben javasolta Orbán Viktor akkori Miniszterelnök részére (az akkori gazdasági miniszter Matolcsy György támogatása mellett) egy államilag támogatott kedvezményes feltételrendszerű, tárgyi biztosíték nélküli folyószámlahitel bevezetését.

A Kormányzat felkarolta a kisvállalkozások finanszírozásának újszerű megoldását és meghirdették a Széchenyi Kártya Programot.  A Program megvalósítására egyúttal felkérték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), mely szervezetek a Program működtetésére és koordinálására létrehozták a KAVOSZ Zrt-t.

15 év telt el azóta. A Program keretében összesen 1 841 milliárd forint hitelt helyeztek ki, 258 ezer hitelszerződéshez kapcsolódóan.

Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt a hazai vállalkozások 343 ezer hiteligénylést nyújtottak be (az idei év végére a beadott kérelmek száma várhatóan eléri a 350 ezret), melyek 84%-a vidéki és 16%-a budapesti vállalkozások általi igénylés.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel maximális hitelösszege kezdetben 1 millió forint volt. A hitelkeret az elmúlt 15 évben többször emelkedett - 2003-ban 5 millió, 2004-ben 10 millió, 2006-ban 25 millió, 2015-ben 50 millió, és most, 2017 őszén 100 millió forintra - mindig a vállalkozók igényeket kiszolgálva.

A Program vállalkozások tömegét éri el sikeresen. Jelenleg havonta átlag 17 milliárd forint hitelt helyeznek ki, hetente 300 hitelszerződés jön létre, óránként 100 millió forint összegű hitelhez segítik a vállalkozásokat.

har_7280_k.jpg

Szólj hozzá

Orbán Viktor TakarékBank Széchenyi Kártya KAVOSZ