KSH: júliusban 4,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom


2017. sze 06. írta: Takarék

Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Január-júliusban a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett a nyers adat szerint, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelez a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Júliusban is a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb, 7,1 százalékos növekedést, az üzemanyag-eladások 3,4 százalékkal emelkedtek a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékos volt az értékesítés volumenének éves összevetésű növekedése.

A következő hónapokban folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése, az év egészében a Takarékbank 4,5 százalékos, az ING 4,7 százalékos növekedésre számít.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, valamint a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban ismét gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme, így 4,5 százalékos növekedés várható az év egészében. Az eladási dinamika lassulását júliusban az okozhatta, hogy a kánikula miatt a háztartások a kiskereskedelmi vásárlások helyett szabadidős tevékenységre költöttek többet, vagy a megtakarításaikat növelték nagyobb mértékben, mivel júniusban már kirobbanó, 14,4 százalékos növekedést mutattak a bérek, így 12,3 százalékkal nőttek a reálbérek.

Suppan Gergely szerint a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások év második felében várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Rámutatott, hogy 2010 óta 21,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

shopping-2613984_1280.jpg

Szólj hozzá

kiskereskedelem kiskereskedelmi forgalom KSH Suppan Gergely