Növekednek a beruházások


2017. aug 31. írta: Takarék

A második negyedévben kiugró mértékben, 26,8 százalékkal bővültek a beruházások, így az első félévben összesen 25,4 százalékkal, ami a nemzetgazdaság csaknem minden területét érintette. A nagymértékű növekedés részben a 2014-2020-as uniós ciklus forrásaiból származott, de nagyobbrészt az ezen kívüli beruházásoknak köszönhető, mivel az eddigi uniós kifizetések túlnyomó része még csak előleg-kifizetés volt, így az uniós források beruházási hatása a következő negyedévekben tovább erősödhet.

A gép- és berendezés-beruházások 21 százalékkal, az építési beruházások 33 százalékkal növekedtek, ez utóbbi összhangban van az építőipar robosztus teljesítményével. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 29 százalékos, a volumen több mint egytizedét realizáló költségvetési szerveknél pedig 56 százalékos bővülés következett be. A feldolgozóipari beruházások 9,2 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint a nagy súlyarányú járműgyártás területén növekedtek a fejlesztések.

Jelentősen emelkedett a volumen a gyógyszergyártás, az élelmiszer, ital, dohánytermék, a villamos berendezések gyártása, valamint a – feldolgozóipari termelésben legkisebb súlyú – textilipar területén is. A nagyobb súlyú területek közül a szállítás, raktározás beruházásainak volumene nőtt a legnagyobb mértékben (77 százalékkal), elsősorban az uniós forrásból finanszírozott kerékpárút- és autópálya-építések, valamint közútfelújítások bővülése következtében. A harmadik legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek beruházási volumene 10 százalékkal emelkedett, a lakásépítések mellett a logisztikai és ipari célú bérbeadást szolgáló létesítmények építésében és az irodaház-fejlesztésekben egyaránt növekedés történt. A kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítménye 14 százalékkal gyarapodott.

A szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátásban a vendégéjszakák számának növekedésével párhuzamosan zajló hotelépítések és -felújítások járultak hozzá a leginkább a beruházási volumen 21 százalékos emelkedéséhez. Az építőiparban a beruházások – részben a termelésbővülés hatására – 20 százalékkal nőttek. Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben megvalósult 15 százalékos bővülés főként a lízingtársaságok növekvő gépjárműimportjának a következménye. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén megvalósult 94 százalékos növekedésben a határvédelemmel összefüggő ráfordítások is szerepet játszottak. Az oktatásban 43, a humán egészségügyi, szociális ellátásban 66 százalékkal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbit.

A nemzetgazdaság kisebb súlyú területei közül a beruházások kiemelkedően emelkedtek – elsősorban a földgázkutatások próbafúrásainak tárgyidőszaki ráfordításai miatt – a bányászat (a kőfejtésben megközelítőleg négyszeresére), valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő területén, ahol továbbra is elsősorban a versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások okozták az új tárgyieszköz-beruházások 71 százalékos bővülését. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény részben a műsorszórással és műsorkészítéssel összefüggő fejlesztések következtében is nőtt (68 százalékkal).

Az év hátralevő részében folytatódhat a beruházások kiemelkedő növekedése, részben a már említett EU források felhasználásának fokozatos felfutása miatt. Emellett kirobbanó konjunktúra jellemzi az ipari ingatlan, az iroda és a lakásépítési piacot. Az utóbbi esetén az év utolsó hónapjaiban indulhat a tavaly elkezdett építkezések átadási hulláma, ami szignifikáns pozitív kockázatot jelenthet a beruházások alakulására, amit az építési engedélyek másfél év alatti több, mint megháromszorozódása is támogat. Folytatódnak a nagy autóipari beruházások is. Emellett az állami beruházások is érdemi felfutás előtt állnak (közutak, sport-, kulturális létesítmények). Így idén a beruházások növekedése bőven meghaladhatja a 20 százalékot, míg az áthúzódó hatások miatt jövőre is  bő kétszámjegyű növekedés várható. A beruházásoknak érdemi lökést adhat a munkaerőhiány és a várható bérrobbanás, mivel a vállalatok egyre fokozottabban rákényszerülhetnek a hatékonyság és termelékenység növelésére.

beruhazasok_20170831.jpg

Szólj hozzá