Pozitívra javította a magyar államadós-besorolás kilátását a Standard & Poor's


2017. aug 28. írta: Takarék

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javíthatja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

A cég augusztus 25-én este Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátás javításával egyidejűleg megerősítette Magyarország befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű államadós-besorolását. Magyarország tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítőnél visszanyerte a befektetésre ajánlott osztályzatot.

Újabb felminősítésekre számít a közeljövőben a Standard & Poor's döntése után a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály úgy vélte: a hitelminősítő lépése, amely pozitívra javította a befektetésre ajánlott magyar államadós-besorolásra adott kilátást, azt mutatja: a magyar gazdaságpolitika jó válaszokat adott a kihívásokra. Hozzátette: a magyar kormány konvergencia programban is rögzített várakozása, hogy az új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet, így minden adott a másik két nagy hitelminősítő további pozitív lépéseihez.

standardpoor_2014062311240828.jpg 

 

Szólj hozzá