Építőipari növekedésben az unió élén


2017. aug 21. írta: Takarék

Az előző havihoz képest ugyan csökkent júniusban az euróövezet és az EU építőipari termelése, éves összevetésben viszont gyorsult a növekedés üteme; a legnagyobb éves bővülést a magyar építőipari termelés érte el a hatodik hónapban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss adatai szerint.

Horváth András, a Takarékbank elemzője a szombati Magyar Hírlapban megjelent cikkben úgy vélte: az ágazat növekedéséhez a magán- és a kormányzati szektor beruházási is hozzájárulnak Magyarországon.

A legnagyobb havi csökkenést az építőipar termelésében Németországban regisztrálták júniusban, 1,0 százalékosat. Belgiumban és Franciaországban 0,7 százalékkal, az Egyesült Királyságban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. Szlovéniában 12,1 százalékos volt a növekedés, Spanyolországban és Szlovákiában 2,2 százalékos, Lengyelországban pedig 2,1 százalékos.

Magyarországon júniusban 1,1 százalékkal, májusban 7,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest. A második negyedévi növekedés 6,3 százalékos volt az előző negyedévhez képest, az első negyedévi pedig 9,0 százalékos.

A legnagyobb éves növekedést Magyarországon regisztrálták júniusban, 27,2 százalékosat. Szlovéniában 21,2 százalékos, Svédországban 17,3 százalékos, Lengyelországban 13,4 százalékos volt a növekedés. Csökkenést Romániában és Szlovákiában mutattak ki, 6,3 és 0,5 százalékosat.

A júniusi 27,2 százalék növekedést megelőzően májusban 35,4 százalékkal nőtt a magyar építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az idei második negyedév építőipari termelése 28,4 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, az első negyedévi pedig 24,6 százalékkal az előző évit.

construction-site-build-construction-work-159306.jpeg

Szólj hozzá

ipar építőipar Eurostat Horváth András