Idén akár a 4 százalékot is meghaladhatja az éves GDP-növekedés


2017. aug 16. írta: Takarék

A vizes vb és a lakásátadások is húzzák a gazdaságot a második félévben

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagálva kifejtette: a második negyedévben 3,2 százalékra lassult a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme az első negyedévi 4,2 százalékról, ami ugyan elmarad a piaci előrejelzéstől, de megközelíti a Takarékbank várakozását. Az elemző szerint a lassulást elsősorban naptárhatás okozta, mivel három munkanappal kevesebb volt a második negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest, a nemzetközi összehasonlításban követett szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 3,6 százalék volt, így az első félévben összesen 3,7 százalékkal nőtt a hazai GDP a tavalyi első félévhez képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a GDP 0,9 százalékkal bővült az első negyedévhez képest. A GDP növekedésének lassulása a tavalyi erős bázis miatt is várható volt.

A termelési oldalon a mezőgazdaság okozhatta a legnagyobb visszaesést, az ipar teljesítménye a magas bázis és naptárhatás miatt némileg gyengült, a kis súlyú építőipar kibocsátása érdemben gyorsult, míg a gazdaságot lényegében a piaci szolgáltatások erőteljes teljesítménye húzta. A GDP felhasználási oldalán a beruházások továbbra is robbanásszerű növekedést mutathattak, a fogyasztás némileg gyorsult, ennek ellenére a külkereskedelem is minimálisan hozzájárulhatott a növekedéshez, mivel a vártnál jobb külső kereslet ellensúlyozta a belső kereslet importnövelő hatását. Így érdemben gyorsulhatott volna a növekedés, azonban a készletek leépülése (főleg az agráriumban) lefelé húzta a növekedést.

Suppan Gergely az év második felében érdemi gyorsulásra számít, a negyedik negyedévben a GDP növekedése elérheti a 4,5 százalékot is, részben a tavalyi második félévi gyenge bázis miatt, így 2017-ben összességében 4 százalékos növekedést prognosztizál. Azonban a gazdaságot gyorsítja a harmadik negyedévben a vizes vb és más események, amelyek hatására csúcsra jár az idegenforgalom, majd az év utolsó harmadától már lehet számítani az épülő lakások átadási hullámára, miközben tovább bővül a fogyasztás és a beruházások is. A beruházásoknál is szignifikáns felfelé mutató kockázatokat látunk, amit az építőipari rendelésállományok, a két év alatt több mint triplázódó építési engedélyek, az ipari ingatlan és irodaépítési boom, a nagy autóipari beruházások, és a közeljövőben érdemben felfutó állami és EU által finanszírozott beruházások egyszerre húznak (A közvélekedéssel szemben az első negyedévi kirobbanó beruházási teljesítményt még csak igen kis részben húzták az EU pénzek, mivel az eddigi kifizetések igen nagy része még csak előlegként ment ki, ezért ennek hatása is még csak a közeljövőben lesz érezhető). Ezt természetesen valamelyest fékezheti a munkaerőhiány. Az előbbi miatt felfelé mutató kockázatot látunk a bérnövekedésben és a fogyasztásban is.

A vártnál jobb európai konjunktúra és folyamatosan javuló európai kilátások szintén a gyorsabb növekedés irányába mutatnak. Így összességében elmondható, hogy a kilátások évtizedek óta nem voltak ennyire kedvezőek, amit a történelmi csúcsra emelkedő német Ifo index, és hazai üzleti bizalom is tükröz. Rövidtávon csak a mezőgazdaság jelent negatív kockázatot. Amennyiben a felfelé mutató kockázatok teljesülnek, a negyedik negyedévben a GDP növekedése akár az 5 százalékot is elérheti, az éves átlag pedig kényelmesen 4 százalék felett lehet. A megkezdett és tervezett beruházások áthúzódó hatásai, valamint az új autóipari kapacitások üzembe helyezése és új modellek hazai gyártása miatt az átlagos növekedés jövőre kissé meghaladhatja az idei évit, így jövőre 4,2 százalékos GDP növekedésre számítunk, a 2017. évre leírt felfelé mutató kockázatok jórészt jövőre is érvényesek - ismertette az elemző.

welding-2262745_1280.jpg

Szólj hozzá

gazdasági növekedés KSH GDP TakarékBank Suppan Gergely