Élénkül az építőipar


2017. aug 10. írta: Takarék

KSH: júniusban 27,2 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az épületek főcsoportban 26,1 százalék volt a növekedés, az egyéb építmények esetében pedig 29,6 százalék. Havi alapon is 1,1 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye. Épületek esetében új szerződést 82 milliárd forintért kötöttek a hónapban, így a szerződések állománya 355 milliárd forint volt, ami 41 százalékos éves növekedés. Egyéb építmények (infrastruktúra, út, vasút, stb.) kategóriában 146 milliárd forintnyi új szerződést írtak alá, az állomány 944 milliárd forint volt, ami 127 százalékos éves növekedést jelent. Az épületeknél a növekedést alapvetően az ipari- és raktárépületek, illetve a sport- és az oktatási épületek építése (és átadása) húzza egyelőre, egyéb építmények esetében pedig az út- és vasútépítési munkák.

2017-ben a II. negyedév végéig 5004 új lakást adtak át, ami 46 százalékos növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Lakásépítési engedélyt 19,823 darabot adtak ki, ami 40 százalékos időszaki emelkedésnek felel meg.

Horváth András, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a fenti számokból Budapest részesedése az átadásoknál 981 darab, míg az engedélyeknél 8,378 darab, így bár jelentős volument képvisel a teljes mennyiségből, de jól látszik, hogy széleskörű, országos fellendülésről beszélhetünk. Budapesten az átadások felpörgése a következő negyedévtől várható, ahogy a végéhez érnek a nagy volumenben fejlesztett társasházi ingatlanok.

Az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő ingatlanfejlesztési kerekasztal (IFK) adatai szerint több mint 1 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke meghaladja az 560 milliárd forintot. Ez tíz éves csúcsot jelent, ezzel a volumennel a magyar átveheti a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet. A fejlesztés alatt álló ingatlanok 41 százaléka iroda, 34 százaléka lakás, 16 százaléka kereskedelmi, 8 százaléka logisztika, 1 százaléka pedig szállodafejlesztés kategóriába sorolható.

A fellendülést a szerződések állománynövekedése is alátámasztja és itt további növekedés várható, mivel a kereslet továbbra is kiemelkedő mind a lakóingatlanok, mind pedig az irodafejlesztések iránt. Ebben kiemelt célterület Budapest, ahol a 3,4 millió négyzetméternyi irodaállományból üresen álló irodák aránya történelmi mélyponttal már csak 8 százalék és főként az egybefüggő, nagy irodaterületek piacán jelentkezik erős túlkereslet. A lakóingatlan fejlesztéseket a jelentősen megugró piaci kereslet mellett a csok, illetve az újlakás áfájának 2019 végéig fennálló kedvező, 5 százalékos szintje is hajtja. Az elemző szerint szükség lenne a kedvezmény időbeni meghosszabbítására a lendület fenntartásához, illetve mivel a gazdaság egészére nézve az egyik legnagyobb addicionális és multiplikációs hatásokkal rendelkező szektorról van szó, így a költségvetési többletbevétel már rövidtávon is meghaladja a kieső áfa mértékét.

A Takarékbank 2017 egészére immár 25 százalékot meghaladó növekedést vár az építőipar teljesítményében, de az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve felfele mutatóak a kockázatok, így idén a GDP növekedéséhez képes lesz érdemben hozzátenni a szektor, amit azt az első negyedéves számok már alátámasztanak. A növekedéshez egészséges szerkezetben mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai hozzájárulnak. Utóbbi erőteljesebben képviselteti magát az egyéb építmények kategóriában, ami mellé immár az épületek építése is felzárkózott.

A fellendüléssel kapcsolatban érdemi kockázatot a fellépő szakemberhiány jelenthet, ám ez elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni tudó mikrovállalkozásokat érinti. Ugyan a legutolsó negyedéves munkaerő piaci statisztikák már jelentős, 22 ezer fős bővülést mutatnak negyedéves alapon és így már 298 ezren dolgoznak a szektorban, de ez továbbra is elmarad a válság előtti 330 ezer fős létszámtól. Azonban a gépesítés foka jóval magasabb a jelenlegi építőiparban, mint 10 éve, így nem is feltétlen lesz szükség ezt a létszámot elérni, de valamekkora bővülésnek még van tere, amit a vállalkozások láthatóan meg is tudnak tenni a hazai munkaerőpiacról illetve a piaci információk szerint külföldről egyre nagyobb volumenben hazatérő szakemberekből.epitoipar_junius.jpg

Szólj hozzá

ingatlan építőipar ksh beruházások lakáspiac ingatlanfejlesztés Horváth András lakásprojekt