Egyre népszerűbbek a személyi kölcsönök a Takarék Csoportnál


2017. aug 10. írta: Takarék

Idén az első félévben a legtöbb személyi kölcsönt Közép-Magyarországon és Észak-Magyarországon helyezték ki a Takarék Csoportban, a többi régióban a hálózat mérete arányában oszlott meg az értékesítés volumene – számolt be több hírportál.

Az átlagos folyósított hitelösszeg 770 ezer forint volt ekkor, ez 25 százalékkal, 150 ezer forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. Jellemzően rendkívüli kiadásokra, autó vagy háztartási cikkek, valamint egyéb tartós fogyasztási cikkek – például az ingatlanhitel mellé lakásberendezés – vásárlására veszik fel e kölcsönt. A Takarék Csoport az igénylések növekedési ütemének fennmaradására számít, az iskolakezdés és a karácsonyi bevásárlás nyomán pedig további, éves szinten akár 30-35 százalékos felfutást is elképzelhetőnek tart. Jellemző trend a piacon, hogy sokan választják a fix törlesztőt a változó kamatozásúval szemben akkor is, ha többe kerül.

A tavalyinál 26 százalékkal több új személyi kölcsönre kötöttek szerződést a Takarék Csoportnál országszerte 2017 első felében, míg a hitelállomány 13 százalékkal bővült. Egyre többen azért vesznek fel személyi kölcsönt, mert így szabadon dönthetnek arról, mire költik a pénzt, nem korlátozzák az áruházi vagy internetes vásároláshoz kötődő hitelajánlatok. Emellett a személyi kölcsönök piacának 60 százalékát már a Takarék Csoportnál is elérhető fix havi törlesztő részletű konstrukció fedi le: sokan inkább hosszabb távon fixálják a törlesztőjüket, még ha ez magasabb havi kiadást is jelent.

A regionális különbségek oka a jövedelmek eltérő megoszlása. Közép-Magyarországon egyre több magasabb jövedelmű ügyfél választja a takarékokat, de a térség nagyobb népsűrűsége is közrejátszik az átlagot meghaladó hitelkihelyezésben, míg Észak-Magyarországon az országos átlagnál szerényebb jövedelmek miatt fordulnak váratlan kiadások esetén a biztos megoldást jelentő takarékokhoz. Nyugat-Magyarország ugyan erős régió gazdaságilag, de sok nagyváros a határ mentén helyezkedik el, így nagy a külföld elszívó hatása, többen szerzik jövedelmük legalább egy részét a határon túlról.

A legtöbben 3-4 éves futamidőre veszik fel e kölcsön típust, amelyből 100 ezer és 5 millió forint közötti összeget lehet igényelni. Egyre többen váltják ki más hitelintézetnél felvett kölcsönüket a Takarék Csoportnál, így kizárólag hitelkiváltás esetén 300 ezer forint az alsó korlát. A nagyobb kiadást jelentő iskolakezdés vagy karácsonyi bevásárlás mellett a Csoport megoldást kínál az esküvőkhöz, ballagáshoz, nyaraláshoz, lakáskorszerűsítéshez vagy akár autószervizhez kapcsolódó hiteligényekre is.

A már 100 ezer forinttól, ingatlan vagy jövedelmi fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön akár 9,23 százalékos éves kamatra is felvehető a takarékoknál, szemben az egy évvel korábbi 12,59 százalékkal. Ennek a kedvező kamatnak a feltétele, hogy egy összegben, havi minimum 200 ezer forint jövedelem érkezzen a kölcsönt felvevőnek a szövetkezeti hitelintézetnél vezetett számlájára, de a Csoportnál már minimálbérnek megfelelő jövedelem mellett is igényelhető személyi kölcsön.

Egy 36 hónapos futamidejű, 500 ezer forint összegű kölcsön jellemzően 13-14 százalékos hitelkamattal és 17 százalék körüli teljes hiteldíj-mutatóval (THM) igényelhető. Ez utóbbiban benne van az 1 százalékos folyósítási díj, a havi minimum 200 forint számlavezetési díj, valamint a havi törlesztő részlet teljesítésének a díja, ami a törlesztés 0,3 százalékát teszi ki, de 6 ezer forintban maximált. További költség lehet a hitel átutalása más hitelintézetnél vezetett számlára, valamint a 2 millió forint feletti kölcsönök esetében az adós/adóstársak közjegyzői okiratba foglalt egyoldalú kötelezettségvállalási nyilatkozatának a díja.

Az előtörlesztés feltételei is kedvezőek. Amennyiben az előtörlesztés és a hitel szerződés szerinti lejárata között legfeljebb 12 hónap telik el, az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka a díj. Egy éven túli előtörlesztés esetén viszont 1 százalékot kell fizetni.shopping-carts-2077841_1280.jpg

Szólj hozzá

személyi kölcsön személyi hitel hitelezés takarékok Takarékbank