KSH: júniusban is folytatódott a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése


2017. aug 04. írta: Takarék

Júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Az első fél évben a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelez a múlt év azonos időszakához viszonyítva - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedés üteme lényegében a májusban elért szinten maradt, amikor a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene.

Júniusban is a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb, 8,5 százalékos növekedést, az üzemanyag-eladások 5,1 százalékkal emelkedtek a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1 százalékos volt az értékesítés volumenének éves összevetésű növekedése.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom júniusi gyorsulása várható volt a bérek áprilisi jelentős megugrását és májusban is erőteljes növekedését követően. A második negyedévben mind éves, mind negyedéves alapon gyorsult a kiskereskedelmi forgalom, így erőteljesebben járulhatott hozzá a GDP negyedéves növekedéséhez.

Véleménye szerint az idén a várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom és a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tartósan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemét. A Takarékbank idén 4,5-5 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelemben.

A háztartások azonban nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 óta 22,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom - jegyezte meg a Takarékbank elemzője.

kisker_junius_ksh.jpg

 

Szólj hozzá

ksh kiskereskedelem kiskereskedelmi forgalom suppan gergely Suppan Gergely