KSH: újra 200 ezer alatt a munkanélküliek száma


2017. júl 29. írta: Takarék

A második negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel, 196 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,9 százalékponttal, 4,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2016 novemberétől január végéig tartó három hónapban volt utoljára 200 ezer alatt a munkanélküliek száma.

A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal, 3,7 százalékra, az idősebb, 55-64 éves korosztályba tartozóké 0,4 százalékponttal, 3,9 százalékosra csökkent.

A második negyedévben 4 millió 420 ezer volt foglalkoztatottak átlagos létszáma, 77 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 68,1 százalékra emelkedett.

A gazdaság továbbra is közel 800 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve. Figyelembe kell venni azonban, hogy ezek a csoportok egy részének a foglalkoztathatósága problémás, így érdemi beavatkozások szükségesek a munkaerőpiacon való megjelenésükhöz - olvasható a lapunkhoz is eljuttatott Takarékbank elemzésében. A szakérők kitérnek arra is, hogy a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében, ahogy a közszféra munkavállalóinak száma az utóbbi hónapokban már minimálisan csökken. A foglalkoztatás bővülésének lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén. Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése, amennyiben a magyar gazdaság fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez.

A legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 73,2 százaléka dolgozott, ami már érdemben meghaladja az EU-28-ak 71,4 százalékos átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 77,6 százalékos rátájának eléréséhez - véli - Horváth András, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 800 ezer fős munkaerőtartalékkal (dolgozni szándékozó inaktívak, közfoglalkoztatottak, külföldre ingázók és munkanélküliek) rendelkezik. E csoportok egy részének a foglalkoztathatósága azonban problémás.

A foglalkoztatás bővülésének az eddig látottakhoz képesti lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén. Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése. Az elemző szerint a foglalkoztatottak száma a nyár végére megközelítheti a 4.5 millió főt. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére 3,7 százalékig csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

 

 

 

 

Szólj hozzá