Eltörlik a 180 napos elszámolási korlátot


2017. júl 29. írta: Takarék

Több lépést is tesz a kormány annak érdekében, hogy keresettebbé váljanak a visszatérítendő támogatások: nemcsak az elszámolható költségek köre bővül, hanem az MFB Pontok értékesítési hálózata is.

A kis- és középvállalkozások visszajelzései egybecsengenek a fejlesztéspolitikai szakértők véleményével: a kombinált termékek, azaz a (Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-n keresztül igényelhető) kölcsönnel együtt kínált uniós támogatások többségénél túl szigorúak a követelmények, át kell alakítani a pályázati feltételeket – jelezte a Világgazdaság kérdéseire a Miniszterelnökség. Tájékoztatásuk szerint a fentiek alól legfeljebb a vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések képeztek eddig kivételt, és az év végéig jó eséllyel elfogy a 48,2 milliárd forintos keretük. Ezzel kapcsolatban a kormány abban bízik, hogy a jelentős műszaki, szakmai engedmények után a 91,53 milliárdos épületenergetikai forrást is sikerül kihelyezni a cégeknek. A visszatérítendő támogatások terén várhatóan rövidesen érdemben változnak a 120 milliárd forintos kutatás-fejlesztési, a 100 milliárdos élelmiszeripari és a 10,1 milliárdos, a kkv-k piacra jutását segítő pályázat feltételei is.

A kombinált termékek népszerűségnövelése fontos szempont a kormány számára – szögezte le érdeklődésünkre a Miniszterelnökség, kiemelve, hogy ennek érdekében módosították az eljárásrendet, melyet az MFB Zrt. Termék és Értékesítési Bizottsága elfogadott. A változások több szempontból is érintik a korábbi szabályozást, például az idegen tulajdonú ingatlanon való beruházások finanszírozhatóságának feltételeit. Bővítik az ingatlanon elfogadható terhek körét, a 180 napos határ eltörlésével időkorlátozás nélkül számolhatók el a projekthez igazoltan felhasznált, pénzügyileg teljesített számlák.

Emellett ugyanakkor a hitelintézet által vállalt garancia esetén a végső kedvezményezettnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a garancia érvényességét a kölcsön teljes futamideje alatt biztosítja – közölte a tárca.

mfb_pont.jpg

Fotó: MTI

Szólj hozzá