A takarékoknál szeptembertől igényelhetők a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek


2017. júl 26. írta: Takarék

Szeptember 1-től lehet igényelni a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket a Takarék Csoporthoz tartozó 48 takarékszövetkezetnél és a 2 banknál, a Pannon Takarék Banknál és a Mohácsi Takarék Banknál, 5 és 10 éves kamatperiódusra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa július 5-én fogadta el a Takarék Csoporthoz tartozó 48 takarékszövetkezet és 2 bank pályázatát a minősített lakáshitelek forgalmazására.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet elsőként a Takarék Csoporthoz tartozó FHB Kereskedelmi Bank terméke nyerte el, amelynek fiókjai már július 1-től fogadják az 5 és 10 éves kamatperiódusra felvehető hitelekre szóló igényléseket.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék elterjesztését tűzte ki célul.

A testület - a pénzintézetekkel konzultálva - május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. Ezeknek a hiteleknek a kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az elő-törlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.                                               

A bankok versenyéből végül 3 bank és 50 takarékszövetkezet hitele lett fogyasztóbarát, mert ők kínálják az ügyfél szempontjából a legkedvezőbb konstrukciókat.

Legnagyobb előnyük, hogy fix kamatozásúak: 3, 5 és 10 éves kamatperiódussal lehet felvenni, így ez idő alatt a törlesztőrészlet összege biztosan nem változik. Szeptembertől egy összehasonlító weboldalt is elindít a Nemzeti Bank. A minositetthitel.hu oldalon minden részletet megtalálunk a feltételekkel és kedvezményekkel kapcsolatban.

A jegybank által minősített ajánlatok közül megfontoltan választhatnak az érdeklődök - a pénzintézet szóvivője. Fülöp Zsuzsanna közölte: főleg a hiteltermék ára és az ügyfélbarát kiszolgálás mértéke határozza meg, hogy a kölcsönnyújtás mitől lesz igazán fogyasztóbarát.

munkahely.jpg

Szólj hozzá