Már csak egy hetük van a régi bankjegyeknek


2017. júl 24. írta: Takarék

Július végéig fizethetünk a régi kétezer és ötezer forintos bankjegyekkel. A Kossuth Rádió Krónika című műsorában pénteken elhangzottak és a Világgazdaság hétfői számában megjelent cikk alapján a két címletből még mindig több milliárd forintnyi van az embereknél. Március elején került forgalomba az új kétezer- és ötezer forintos. A 2016 előtt kibocsájtott régi papírpénzzel már csak e hónap végéig fizethetünk, hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai Igazgatóságának vezetője. Pataki Tibor arról tájékoztatott, hogy a régi bankjegyek kivonása nem jelenti az elértéktelenedést. A szóban forgó címletek még hosszú ideig beválthatók, így senkit nem ér kár.

Pataki Tibor elmondta: „Ha valakinek marad otthon félretett vagy elfelejtett ilyen bankjegye, akkor nem kell aggódni, mert egyrészt ezt a július 31-ei dátumot követően még három évig a hitelintézetek, a posták és a Takarékszövetkezetek térítésmentesen váltják be ezeket a bankjegyeket új változatúra, a Magyar Nemzeti Bank pedig hát kimondom, hogy 2037-ig, tehát még húsz évig cserélik szintén térítésmentesen ezeket a bankjegyeket, akkor elegendő idő van arra, hogy mindenki ezeket be tudja cserélni. „

A bankjegycsere jó ütemben halad, tette hozzá Pataki Tibor. A régi öt- és tízezer forintosnak már csak kevesebb mint húsz százaléka van forgalomban. Az 5 ezresből 5,5 millió darab, a 2 ezresből pedig több mint 7 millió darab van kézben a lakosságnál.

Kép: régi (fenti) és új ötezer forintos. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

otezres_mti_mathe_zoltan.jpg

Szólj hozzá