KSH: 1,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban


2017. júl 12. írta: Takarék

A fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Ezzel az idei legalacsonyabb inflációt regisztrálta a hivatal.

Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékosról.

Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal.

A dohánytermékek árát a jövedéki adó emelkedése befolyásolta. Az élelmiszereken belül jelentősebben nőtt a sertéshús és a cukor ára, a baromfihúsnál viszont látszik az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása - mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. Hozzátette, hogy a járműüzemanyagok ára kissé csökkent.

A háztartási energia átlagosan 0,7 százalékkal drágult a tűzifa 6,0, szén árának 2,7 százalékos emelkedése miatt, míg a vezetékes energia ára nem változott egy év alatt. Az üzemanyagok ára 1,7 százalékkal csökkent.

Továbbra is alacsony, de élénkülő árnyomásra utal, hogy a maginfláció 2,4 százalékra emelkedett, ami így továbbra is elmarad a három százalékos inflációs céltól – kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Mint mondta, júniusban átlagosan változatlanok voltak a fogyasztói árak, így az élelmiszerárak stagnáltak (ezen belül természetesen eltérően alakultak az egyes élelmiszerek árai), a szeszesitalok, dohányáruk árai 0,7 százalékkal emelkedtek, a ruházati termékek árai nem változtak, a tartós fogyasztási cikkek árai 0,2 százalékkal csökkentek, míg a szolgáltatások árai 0,3 százalékkal drágultak, míg az egyéb cikkek árai 0,6 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 1,7 százalékkal csökkentek. Egy év alatt az élelmiszerek árai 3,1 százalékkal emelkedtek, 0,9 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az egy évvel  korábbihoz képest. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 4,6 százalékkal, a szolgáltatások 1,4 százalékkal, a ruházati termékek 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára minimálisan, 0,7 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Suppan Gergely szerint az idei év elején számos ellentétes hatás befolyásolta az infláció alakulását. Egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás) lefelé, míg bázishatások, az üzemanyagárak, és a növekvő belső kereslet, a bérköltségek növekedése felfelé húzták az inflációt, a bérköltségek növekedését azonban a bérterhek csökkentése némileg ellensúlyozza.

Az üzemanyagárak tavaly április-májusi drágulásának bázishatásának kiesése, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának és árának csökkentése miatt az infláció két százalék közelébe süllyedt, majd augusztusban 2,7 százalékra emelkedhet, az év végére pedig az üzemanyagárak tavaly év végi magas bázisára – amit a jövedéki adó átmeneti emelése is okozott – miatt decemberben ismét két százalék közelébe süllyedhet az infláció.

ksh_jun_infl_2.jpg

Szólj hozzá