KSH: 8,8 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban


2017. júl 07. írta: Takarék

Az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön, első becslése

A termelés az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,3 százalékkal nőtt májusban.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a járműgyártásban erőteljesebb volt a növekedés, mint az előző hónapokban. Szintén számottevő volt a bővülés a számítástechnikai és elektronikai cikkek gyártásában, valamint a gumi- és műanyaggyártás területén.

Az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összevetésben. A csütörtökön közölt statisztikai adatokra reagálva Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a következő hónapokban tovább gyorsulhat az ipari termelés, az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari, gumiipari, valamint autóakkumulátor-gyártó kapacitások üzembe helyezése miatt idén 7 százalékos lehet az ipar éves kibocsátása.

Az elemző lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások - Audi, Mercedes - lépnek üzembe. Suppan Gergely megjegyezte, hogy 2010 óta az ipari termelés mintegy 31 százalékkal bővült.

ipari_termeles_17majus.jpg

 

Szólj hozzá

ipar ksh ipari termelés suppan gergely