Nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács


2017. jún 21. írta: Takarék

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén; a kamatfolyosó sem változott.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A monetáris tanács tavaly májusban csökkentette a jegybanki alapkamatot 0,90 százalékra. Az MNB 2,4 százalékra csökkentette a korábban várt 2,6 százalékról idei inflációs prognózisát, a 2018-ast pedig 3,0 százalékról 2,8 százalékra módosította legújabb Inflációs jelentésében, amelynek fő számait kedden közölte.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a jövő év második feléig nem számít a monetáris kondíciók szigorítására, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2019 végéig változatlan maradhat.

Az elemző kifejtette: a közelmúltban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb a 3 hónapos betétállomány szűkítése azért, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybe vétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, és állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására a bankközi kamatlábak és a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek, így a kiemelten fontos, számos hiteltermék árazásának alapjául szolgáló 3 hónapos Bubor kamatláb már 0,15 százalékra csökkent - írta az elemző.

mnb-alapkamat.jpg

 

 

 

Szólj hozzá