KSH: csökkent az export értéke áprilisban


2017. jún 09. írta: Takarék

Áprilisban az export euróban számolt értéke 1,6 százalékkal, az importé 0,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a kiugró márciusi 19,0, illetve 21,3 százalékos emelkedés után. A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy idén áprilisában hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az áprilisi 878 millió euró exporttöbblet 98 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője átmenetinek tartja, hogy megtorpant a külkereskedelem lendülete, amit főként a naptárhatásnak tud be. A következő hónapokban folytatódhat az export növekedése, mivel az ipar tavalyi gyengélkedése feltehetően átmeneti lehetett, amit az idei impozáns teljesítmény is alátámaszt. A belföldi és az európai konjunktúra mutatók is határozott élénkülést jeleznek. Tavaly 9,935 milliárd euróval történelmi csúcsot ért el a külkereskedelem többlete, amely idén 8,8 milliárd euróra csökkenhet a jelentősen élénkülő hazai beruházások, a növekvő fogyasztás, valamint a tavalyinál valószínűsíthetően magasabb átlagos olajárak miatt. Az olajárak azonban alacsonyabbak maradhatnak, így nagyobb külkereskedelmi többlet sem zárható ki -- fejtette ki.

2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére sem várható az aktívum további jelentősebb csökkenése. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg is többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a magyar gazdaság nettó külső hitelezővé válhat - prognosztizálta a Takarékbank elemzője.

export_aprilis.jpg

 

 

Szólj hozzá