KSH: megszilárdult a kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban


2017. jún 07. írta: Takarék

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 2,0 százalékkal nőtt - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusban a nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékos volt a forgalom éves összevetésű növekedési üteme a februári 1,0 százalékosnál szerényebb emelkedés után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene tavaly áprilishoz mérve, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal nőtt a forgalom.

Az év első négy hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A KSH jelentéséhez fűzött kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tovább gyorsíthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, így idén 4-4,5 százalékos növekedésre számít.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani - fűzte hozzá Suppan Gergely.

kisker_1.jpg

 

Szólj hozzá