Az év egészére csaknem 20 százalékos növekedést várunk az építőiparban


2017. máj 15. írta: Takarék

Évtizede nem látottnak nevezte a nemzetgazdasági miniszter az építőipar márciusi termelésének éves összevetésben egyharmados bővülését. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy idén az ágazat ismét érdemben kiveheti részét a gazdaság teljesítményéből és a beruházásokból.

Nagyon biztató, hogy hónapról hónapra erősödik az építőipar teljesítménye, a jelek szerint ez a folyamat az egész évre jellemző lesz, sőt jövőre is kitarthat – mondta a Magyar Időknek Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Mint rámutatott, a múlt év végén ismét megnyíltak az uniós források, a lakosság megrendelőként visszatért a lakáspiacra, és az is előremutató, hogy a rendelésállomány növekedése 80 százalékos éves összevetésben. Koji László szerint ugyanakkor megoldást kell találni az ágazat nagyarányú kilengéseire: a hullámvölgyeket és hullámhegyeket a vállalkozások nagyon nehezen tudják erőforrásokkal és munkaerővel követni.

Az év egészére csaknem 20 százalékos növekedést várunk az építőiparban, így idén mind a GDP növekedéséhez, mind a beruházások szintjéhez képes lesz érdemben hozzátenni az ágazat – írta kommentárjában Horváth András, a Takarékbank elemzője.

Érdemi kockázatot a szakemberhiány jelenthet. Ez látható a nagyobb lakásépítések csúszásán is, de erre a legutóbbi adatok szerint már a napi 15 ezer forintot elérő építőipari szakmunkásbér vélhetően megoldást fog kínálni, és az elmúlt nyolc évben leépülő építőipar gyors ütemben elmozdulhat a mélypontról – fogalmazott.

Forrás: Havran Zoltán

 

 

 

Szólj hozzá

építőipar beruházások munkaerőhiány lakáspiac GDP