33.3%-al ugrott az építőipar teljesítménye márciusban, a szerződésállomány 1.056 milliárd forintra emelkedett


2017. máj 12. írta: Takarék

Idei teljesítményével az építőipar jelentősen hozzájárul a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez - állapították meg elemzők a KSH csütörtökön kiadott jelentését az MTI-nek kommentálva. Tavaly, amikor 2,0 százalékos volt a GDP növekedése, az építőipar visszaesése 0,6 százalékpontot rontott az adaton.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint márciusban az építőipari termelés volumene 33,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a februári 19,6 százalékos növekedés után. Az épületek építése 30,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal nőtt.
    Horváth András, a Takarékbank elemzője 2017 egészére az építőipari termelés 19,4 százalékos növekedését várja az első negyedévi 24,7 százalék után. Az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve a kockázatok felfele mutatnak, tette hozzá. Ezzel az építőipar idén mind a beruházások, mind a GDP növekedéséhez érdemben hozzá fog járulni. A növekedéshez mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak.
     A fellendüléssel szemben érdemi kockázatot jelenthet a szakemberhiány. Ez látható a nagyobb lakásépítések csúszásán is, de erre a legutóbbi adatok szerint már a napi 15 ezer forintot elérő építőipari szakmunkásbér vélhetően megoldást fog kínálni, vélekedett.
    Földi Tibor, a Futureal csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek küldött kommentárjában azt emelte ki, hogy az építőipari megrendelések folyamatos növekedése és a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt hónapról-hónapra emelkednek az építőiparban a kivitelezési költségek, főleg a munkadíjak. A szakember úgy látja, hogy az 5 százalékos áfakulcs véglegesítésével enyhíthető lenne az ágazatot sújtó és a növekedési lehetőségeit korlátozó kapacitáshiány, hiszen a kivitelezőknek nem kellene rohamtempóban befejezniük a beruházásaikat 2019 végéig. A vezérigazgató véleménye szerint az építőipari munkadíjak növekedése lassan elvezethet oda, hogy megéri hazajönniük a Nyugat-Európában dolgozó építőipari szakmunkásoknak.
    Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint is a látványos növekedésével az építőipar érezhetően hozzájárulhat majd a GDP idei növekedéséhez. Hozzátette, részben az uniós forrásokon alapuló fejlesztések miatt az év további részében is jelentős lesz az építőipari bővülés.

Forrás: MTI

Szólj hozzá