Áprilisban 2,2 százalékra lassult az infláció


2017. máj 11. írta: Takarék

    A fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak áprilisban, mint egy évvel korábban, az infláció 0,5 százalékponttal lassult a márciusi éves 2,7 százalékról. Márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek áprilisban - jelentette a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők hajszállal magasabb, 2,3 százalékos inflációt vártak áprilisra.
Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a járműüzem-anyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A tartós fogyasztási cikkek 0,6, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek. A háztartási energia 0,6 százalékos drágulását gyakorlatilag a tűzifa árának 5,9 százalékos emelkedése okozta.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint egyes áruk, szolgáltatások célzott áfacsökkentése lefelé, míg a bázishatások, az üzemanyagárak és a növekvő belső kereslet, valamint a madárinfluenza miatt szűkülő (vízi)szárnyas-kínálat felfelé húzhatja az inflációt, a bérköltségek növekedését azonban a bérterhek csökkentése némileg ellensúlyozza.
Suppan arra mutatott rá, hogy az üzemanyagárak bázishatása, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése miatt a következő hónapokban az infláció visszatérhet 2 százalék közelébe, majd augusztusban 2,7 százalékra emelkedhet, decemberben pedig az üzemanyagárak tavaly év végi magas bázisa miatt 2 százalék alá is süllyedhet az infláció. Így éves átlagban idén 2,4 százalékos inflációra számít a
Takarékbank elemzője, a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt
azonban az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat. A jövő év elején az infláció már megközelítheti, a jövő év második negyedévétől pedig el is érheti a 3 százalékos inflációs célt. Emiatt rövidtávon az MNB kommunikációjából kikerülhet, hogy a monetáris tanács kész további nem-konvencionális eszközök használatára, a kondíciók szigorítására azonban Suppan Gergely még nem számít.
Szólj hozzá