Hárommilliárdos nyereség a Takarékbanknál


2017. ápr 27. írta: Takarék

A Takarékbank a tervezettnél magasabb, de az egy évvel korábbinál - 3,25 milliárd - alacsonyabb, 3,03 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2016-ban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.A tájékoztatás szerint a Takarékbank a csökkenő kamatkörnyezet ellenére növelni tudta kamateredményét, valamint jutalékeredményét 33 százalékkal javította, kihasználva azt, hogy a szövetkezeti hitelintézeti integráció ügyfelei jelentősen gyarapították az értékpapír-befektetéseiket. Emellett a csaknem 23 százalékos létszámbővülés ellenére a működési költségek csak mérsékelten emelkedtek.

A 2016-os beszámoló szerint a Takarékbank mérlegfőösszege 640 milliárd forint lett - a tavalyi beszámolóban szereplő 776,4 milliárddal szemben- , saját tőkéje pedig 18,465 milliárdról 21,5 milliárd forintra növekedett. A bank 15,17 százalékos sajáttőke-arányos nyeresége mintegy 2,5 százalékponttal meghaladta a hazai hitelintézeti átlagot.

A Takarékbank az előző évhez hasonlóan idén is mintegy 2,2 milliárd forint osztalékot fizet az eredménytartalékból, az egy részvényre jutó osztalék összege 1292 forint, a részvény névértékének 65 százaléka.

A Takarék Csoport központi bankjaként a Takarékbank 2016-ban számos új központi terméket indított el, mind a lakossági, mind a mikro-, közép- és kisvállalati szegmensben, utóbbin belül kiemelten az agrárvállalkozások körében. Mindez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a takarékszövetkezeti szektor növelni tudta piaci részesedését ezekben a szegmensekben.

A sikeres csoportszintű vállalatirányításnak köszönhetően összességében a Takarék Csoport is növelni tudta részesedését 2016-ban a lakossági és a vállalati hiteleknél: a lakossági hitelszegmensben 7,9 százalékról 8,2 százalékra, a vállalatiban pedig 7 százalékról 7,5 százalékra.

A Takarékbank közleményében jelezte, hogy a takarékszövetkezeti szektor stratégiai irányvonalának megfelelően a jövőben tovább erősíti központi banki szerepét, hogy az integráción belül a leghatékonyabb munkamegosztás alakuljon ki közte és a Takarék Csoport két másik nagybanki szereplője, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. között. Közölték továbbá, hogy a Takarék Csoport a hazai pénzügyi rendszer meghatározó tagjává kíván válni a legtöbb pénzpiaci szegmensben. A Takarékbank 2016-os beszámolója szerint: 

  • Állampapír-piaci részesedése 0,4 százalékponttal, 3,3 százalékra nőtt, tavaly 1166 szövetkezeti hitelintézeti fiókban voltak elérhetők értékpapír-ügyletek
  • A Takarék Csoport tagjai a Növekedési Hitelprogram 2016 januárjában elindult harmadik, kivezető szakaszában összesen 7,4 milliárd forint értékben kötöttek szerződést.
  • A Széchenyi Kártyáknál tagjai az előző évit 4 százalékkal meghaladó, több mint 7 ezer ügyletben 54,9 milliárd forint értékű hitelkeretet hagytak jóvá, ami 14 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest.
  • A mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásában az integráció piaci részesedése meghaladta a 20 százalékot.
  • A takarékszövetkezeti integráció közel 17 milliárd forint értékű Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) folyósítására kötött szerződést.

A Takarék Csoport a lakossági és a vállalati hitelek terén is növelni tudta részesedését 2016-ban: a lakossági hitelszegmensben 7,9 százalékról 8,2 százalékra, a vállalatiban pedig 7 százalékról 7,5 százalékra.

takarekbank_logo.png

Szólj hozzá

hitelezés mérlegfőösszeg takarékszövetkezetek takarékszövetkezeti integráció TakarékBank Növekedési Hitelprogram CSOK Takarék Csoport