Az évtized legnagyobb átalakítása zajlik a magyar bankszektorban


2017. ápr 27. írta: Takarék

Az FHB Jelzálogbank közgyűlése tegnap arról döntött, hogy még szorosabbra fűzi kapcsolatait a takarékszövetkezeti szektorral. A változások lényegéről és a tervekről Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, az FHB igazgatósági elnöke beszélt a Portfolio-nak.

Az FHB Jelzálogbank tegnapi közgyűlésén úgy döntöttek a részvényesek, hogy még szorosabbra fűzik a kapcsolatot a takarékszövetkezeti integrációval. Mi az újabb változások lényege?

Egységesen működő és egységesen fellépő, magas szintű és korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi csoportot szeretnénk, ezt teszik lehetővé az FHB részvényesei által elfogadott alapszabály-módosítások és az az elképzelés is, amelyet a takarékszövetkezetek dolgoztak ki az elmúlt hónapokban a kormány támogatásával. A takarékok által elfogadott fúziós tervek szerint a Takarék Csoport 12 bankszerűen működő takarékszövetkezetből áll majd, a szektor közel 95%-át érintő fúziós hullám a tervek szerint idén december 31-éig lezárul. Az integráció központi banki funkcióit egyedüliként a Takarékbank fogja ellátni, ezzel kapcsolatos feladatait az FHB átadja neki. A Takarékbank viszont átruházza kereskedelmi banki funkcióit az FHB Kereskedelmi Bankra, ennek tőzsdén jelenlévő tulajdonosa, az FHB Jelzálogbank pedig tisztán jelzálogbanki funkciókkal működik tovább. A szervezeti átalakulás mellett komoly informatikai fejlesztések is zajlanak, ami lehetővé teszi, hogy a Takarék Csoport egységesen, korszerű szolgáltatásokkal erősítse pozícióit a piacon.

Mennyire válik egységessé a takarékszövetkezeti integráció és az FHB működése, fiókhálózata? Várható, hogy az eddig valamely takaréknál bankoló ügyfelek az FHB-hoz kerülnek, illetve fordítva?

A takarékszövetkezetek jogilag önálló, magántulajdonban lévő hitelintézetek, tehát minden ilyen változás egyedi döntés eredménye lehet csak, automatikus állomány-átruházás a takarékok és az FHB között nem lesz. A takarékszövetkezetek és az FHB földrajzilag jól kiegészítik egymást, hiszen előbbiek vidéken, utóbbi pedig Budapesten erős. Végbemegy a takarékok és az FHB termékeinek egységesítése is idén, illetve lehetnek fiókracionalizálások és -összevonások is a hatékonyabb működés érdekében. Az a célunk, hogy minden meglévő és potenciális ügyfelet el tudjunk érni, és ezt a kialakítás alatt álló egyeséges informatikai rendszer is segíteni fogja. Nem áll távol a gondolkodásomtól, de egyelőre merész elképzelés lenne, hogy egyetlen brand alatt működjünk, egymás kölcsönös kiszolgálása viszont hamarosan már működni fog.

Mekkora változások várhatók az FHB-nál a profitabilitás, illetve a vezetőség összetétele szempontjából?

A 2016-os beszámolók elfogadásával egy korszakot zárunk le, reményeink szerint ezzel minden a helyére kerül a mérlegben. A tavalyi speciális tételek többsége idén és a következő években várhatóan már nem terheli az eredményünket. Racionális működés mellett a lehető legjobb eredményeket szeretnénk elérni annak érdekében, hogy a bank működését mihamarabb nyereségessé tegyük. Sok múlik majd az informatikai fejlesztések sikerességén is, amelyeknek egyelőre a beruházási költségeit látjuk. Az informatikai fejlesztések a takarékszövetektől is nagy ráfordítást követelnek, de ez a jövőbe, az egységes, korszerű és hatékony működésbe történő elkerülhetetlen befektetés. Ezt szolgálják a személyi változások is: a felkért szakemberek nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a bankszektor és a digitális csatornák területén is. Minden rendszerben és a magánéletben is előfordulnak válások: az előző vezetőktől békében és szépen váltunk el.

Várhatók-e újabb jogszabályváltozások, amelyek változást hoznak az integráció szabályozásában?

Igen, várhatóan változni fog a törvény, így élesen el fog különülni a Takarékbank mint központi bank és az SZHISZ mint prudenciális felügyeleti szerv funkciója. Utóbbi többletjogosítványokat kap, és bár megszűnik a kizárás intézménye, az eddiginél több garancia biztosítja majd az egyes szövetkezetek prudens működését és beleszólását az integráció ügyeibe is. Az SZHISZ lesz az az intézmény, amely egyfajta kapuként működik majd az MNB számára felügyeleti szempontból. Az MNB által elrendelt vizsgálatokat az SZHISZ fogja elvégezni, és ez fog adatot szolgáltatni a jegybank számára.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum PE cége, a KZF Vagyonkezelő is beszállt a múlt héten közel 6% erejéig az FHB Jelzálogbankba. Hogy értékelik ezt a fejleményt a társaság és a tőzsdei részvényesek szempontjából?

Tudjuk, hogy a tulajdonosok számára az a legfontosabb, hogy javuljon a bank eredményessége. Egy nyilvános részvénytársaság esetében mindenkinek joga van részesedést szerezni, ha úgy ítéli meg, nyereséges befektetést tud rajta elérni. Pénzügyi befektetőkről van szó, és az számunkra jó hír, hogy bíznak a társaság eredményességének javulásában, csakúgy, mint a takarékszövetkezetek. Mindenkit, aki bízik bennünk és vásárol a részvényeinkből, örömmel üdvözlünk. Mivel a takarékszövetkezetek részesedése 65% feletti az FHB Jelzálogbankban, a többségi tulajdonosok lépéseit e kisebbségi befektetők megjelenése nem befolyásolja.

Az MNB által kívánatosnak tartott, megmaradó 5 nagybank között lesz-e az integráció?

A Takarék Csoport már most is az egyik legnagyobb és legerősebb pénzügyi csoport Magyarországon. Biztos vagyok benne, hogy a most zajló jelentős szervezeti, informatikai és üzleti fejlesztések még tovább erősítik pozícióinkat a hazai piacon. Nagyon nehéz az átalakítás munkája, de a kérdésre egyértelmű a válasz: a legnagyobbak közé akarunk tartozni.

vida_jozsef_kep_kicsi.png

Szólj hozzá

fúzió takarékszövetkezetek TakarékBank FHB Vida József Takarék Csoport