A Budapest Banktól az EU-pénzes ablakcseréig: új tervek az MFB-nél


2017. ápr 27. írta: Takarék

Mintegy 900 milliárd forint finanszírozás úgy hiányzik a magyar gazdaságból, hogy az érintett cégek hitelképesek lehetnének, de a kereskedelmi bankok nem hitelezik őket. Őket is el akarja érni az állami fejlesztési bank, amely tavaly 10 milliárd forintnál is kevesebb saját hitelt folyósított - mondja Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank új elnök-vezérigazgatója. Az MFB az NGM-mel közösen közel 1050 milliárd forint visszatérítendő EU-forrást is kezel, köztük a lakossági energiahatékonysági korszerűsítésre felvehető hiteleket is. A Portfolio-nak adott interjújában Bernáth Tamás elismerte: az új MFB Pontok szeptemberi nyitásáig elkelhet a visszatérítendő EU-források jelentős része, így a hitelintézetek által nyitott értékesítési pontokra új feladatok várhatnak. A Budapest Bank eladásával kapcsolatos tervekről is beszélt.

A tavaly májusban meghirdetett hitelprogramban több mint 70 milliárd forintot helyeztek ki, idén februárban pedig újabb programokat hirdettek meg. Várakozásai szerint meddig fogják ezt kihelyezni az MFB Pontokon?

Összesen 805 milliárdról beszélünk, ebben benne van az a 115 milliárd is, ami lakossági energiahatékonysági célokra megy, és e hét hétfőn indult el. Elvileg 2022. december 31-ig igényelhetők ezek források, de várakozásaink szerint ezek az év végéig jórészt elfogynak majd.

A kihelyezendő hitel összege tehát a Növekedési Hitelprogramhoz mérhető, a magyar gazdaság finanszírozásának egyik legnagyobb kérdése ma, hogy mi jön az NHP után. Úgy tűnik, nálunk van a válasz kulcsa.

Fontos különbség azonban, hogy az NHP-val ellentétben az EU-pénzek nem refinanszírozás formájában kerülnek ki a bankokhoz. A tisztán hitel jellegű konstrukciók esetében pedig nem a bankok, hanem a kkv-k finanszírozási költsége 0%, ami rendkívül vonzó az ügyfeleknek. A kombi termékekben a támogatási rész nagyságától függően 1-2% a jellemző kamat, ami szintén rendkívül alacsony.

Egyes szakértők arra számítanak, hogy idén nyár végéig lekötik e forrásokat a vállalkozások. Ehhez képest az MFB azt közölte, hogy szeptemberben nyílnak meg az új MFB Pontok: a jelenlegi 442 után 200 újra írtak ki tendert még decemberben. Mikor lesz végre ennek eredménye? Marad egyáltalán feladat az új MFB Pontoknak?

Év közepéig mindenképpen meglesz az eredménye a tendernek. Jogos a kérdés, ha gyorsan kihelyezzük a visszatérítendő EU-forrásokat, akkor mi lesz e pontoknak a szerepük később. A legpesszimistább tervek is 2018 végére jelzik a források elfogyását.

A visszacsorgó források kihelyezésével természetesen 2022-ig még foglalkozhatnak az értékesítési pontok, de ez már nem lesz akkora volumen, tehát érdemes új feladatokkal ellátni őket. Azzal, hogy több MFB Pont lesz, még nagyobb a felelősség és a lehetőség is, hogy segítsük a kkv-szektort. Tehát az EU-források elosztásában a szerepük valószínűleg csökkenni fog a következő években az MFB Pontoknak, de ezzel új funkciók betöltésére lesznek alkalmasak.

A Budapest Bank, a B3 Takarék, az FHB és a Takarékbank konzorciuma nyitotta meg az MFB Pontok első körét. Kiket fognak preferálni a második körben?

Az egyik fontos elv, hogy ténylegesen növekedjen a lefedettség. Azt nagyon fontos elmondani, hogy az MFB Pontokból háromféle van. A legteljesebb szolgáltatást, a legtöbb ügyintézővel az első szintű pontok adják. Ezekből jelenleg 26 van a 442-ből. Úgyhogy az egyik legfontosabb szempontunk az, hogy az első, illetve a még szintén egész jó kiszolgálást adó második szint számát növeljük. Aki úgy pályázik, hogy ezt tudja vállalni, az nekünk jó partner. A harmadik szint is fontos, de az inkább egy ráhordó hálózat, ahol új információt tudnak adni, és aztán beküldik az eggyel vagy kettővel magasabb szintre az igényeket. Az is lényeges, hogy lássuk a jelentkezőn a pályázata alapján, hogy tud gondolkodni fiókon kívüli csatornákban is. Nekünk feltett szándékunk, hogy online is minél messzebb el lehessen jutni az igénylésben. Itt egyébként pont nem is a konkrét hitelkérelem beadása a legfontosabb, hanem annak a megszűrése, hogy melyik termékre alkalmas a vállalkozás, melyikre nem.

mfb_pont.png

Szólj hozzá

hitelezés takarékszövetkezetek TakarékBank Növekedési Hitelprogram EU-források B3 Takarék MFB Pontok magyar fejlesztési bank zrt.