FHB: a CSOK éve lesz az idei is


2017. ápr 25. írta: Takarék

2017 is a CSOK jegyében fog telni, a lakás- és hitelkereslet növekedése pedig folytatódik - mondta a Portfolio mai Hitelezés 2017 konferenciáján Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese. Buboréktól és árcsökkenéstől nem tart a szakember, a szabályozóktól pedig a lakáshitelezés adminisztrációs korlátainak csökkentését kérte.

Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese az alábbiakról beszélt előadásában:

  • A mélyponthoz képest 2016-ra Magyarországon történt a legnagyobb lakásár-emelkedés az EU-ban. Az FHB Lakásárindex tavaly már meghaladta eddig legmagasabb, 2008-as értékét.
  • Az átlagos növekedés ütemét Magyarországon Budapest húzta fel, vidéken még a nagyobb városokban is szerényebb a drágulás. Van olyan település, ahol még árcsökkenés is bekövetkezett.
  • Budán a XXII. kerület, a pesti belvárosban az V. és főleg a VII. kerület áremelkedése jelentős (főleg befektetési és turisztikai célok miatt), a külső pesti kerületekben pedig a XXIII. és XV. kerületben történt a legnagyobb drágulás.
  • A lakásárak növekedését segíti, hogy 1. a jövedelmi helyzet javul (de a lakásárak növekedése miatt a lakásárak jövedelemhez viszonyított aránya nő), 2. a támogatási rendszer kedvez a vásárlóknak, de az emelkedő lakásárak csökkentik a hatását, 3. a hitelezési feltételek javultak, a kamatok csökkentek, 4. az infláció továbbra is alacsony, 5. a munkalehetőségek javultak.
  • Nincs buborék, a hitelezés és a lakásépítés nem szállt el. Bizonyos korlátozó tényezők (pl. szűkös kivitelezői kapacitás) ezt nem is teszi lehetővé, további növekedésre azonban lehetőség van.
  • Az FHB-nál kiemelt ügyfélcsoportnak számítanak 1. az első lakásukat vásárlók, 2. az elhalasztott vásárlási elképzelésüket még nem megvalósító vevők (becslésük szerint 20-25 ezer még van belőlük), 3. az előző két csoport részhalmazát jelentő, CSOK-támogatást kihasználni tervező ügyfelek, 4. az üzleti célú befektetők.
  • Az FHB adatai szerint Budapesten, Pest megyében, Győr-Moson-Sopron megyében és Hajdú-Bihar megyében a legnagyobb a CSOK kihasználtsága. 2015 júliusa óta közel 39 ezren vették igénybe országosan közel 100 milliárd forint összegben a támogatást.
  • A szabályozóknak azt üzente: a hitelkérelmi nyomtatványok egyszerűsítése, az adminisztratív kötelezettségek csökkentése, a digitalizáció előmozdítása, bizonyos adatbázisok lekérdezhetősége lényegesen felgyorsítaná a hitelezési döntési folyamatot, és ezek jó része szabályozási kérdés.
  • Megtörtént az FHB-nál tegnap az első kettő hiteligény-befogadás az MFB Lakóépületek energiahatékonysági és megújuló energia hiteleire, amely 0%-os kamat mellett 10%-os minimális önerővel érhető el.
  • Idén 5-10%-os lakáspiaci árnövekedéssel kalkulál az FHB. Főleg Közép-Magyarország és néhány nagyobb megyeszékhely lesz aktív idén is.

csok_2017_feltetelei_reszletei.jpg

Szólj hozzá

hitel lakásárak FHB lakásárindex CSOK Tokodi Gábor