Két százalékkal mérséklődtek a mezőgazdasági termelői árak


2017. ápr 13. írta: Takarék

Míg a növényi termékek ára csökkent februárban, addig az állati termékeknél emelkedés volt. Így összességében két százalékkal mérséklődtek a mezőgazdasági termelői árak, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A Takarékbank agrárszakértője az év egészében áremelkedést valószínűsít -– hangzott el az InfoRádióban.

Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, Takarékbank Agrár Központ: Két százalékkal csökkentek az átlagos árak a mezőgazdaságban, ami azt jelenti, hogy tavaly augusztus óta folyamatosan csökkenő számokat, negatív számokat látunk a mezőgazdasági árindexek tekintetében. De ami a legérdekesebb az az, hogy továbbra is ellentétes folyamatok vannak ennek hátterében. Egészen konkrétan februárban az egy évvel korábbi szinthez képest a növényi termékek ára 7,3%-kal csökkent, miközben az élőállatok és állati termékek ára 8,2%-kal növekedett. Tehát ellentétes folyamatok vannak a növényi és az állati termék vonalon, ami egy nagyon érdekes folyamat. Például a gabonafélék ára tíz százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A gyümölcsöké 2,3, a zöldségeké 3,9, a burgonyáé 4,5%-kal csökkent, miközben az élőállatok oldalán pedig a sertés ára például 20%-kal nőtt, a baromfiak ára is 1,7, a vágó libáé 9,7, a kacsáé 5,5%-kal nőtt, a tej ára is magasabb 14%-kal, mint egy évvel korábban. Tehát egy elég ellentmondásos háttérinformációk alapján, adatok alapján áll össze most ez a kétszázalékos csökkenés a februári adatokban. És a várakozásaink pedig már azt mutatják, hogy akár már a következő jelentésben véget érhet a csökkenő ártrend. Tehát akár már a márciusi KSH adatok pozitívak, legalábbis pozitív nullát mutathatnak. Ugyanis ezekben a folyamatokban, amiről beszélünk, azért láthatóan ott van a csökkenő ütemnek a lassulása.

Mi már túl vagyunk ezeken a februári, márciusi időszakokon, tehát látjuk azt, hogy a zöldségek, gyümölcsök ára hogyan emelkedett meg időközben, ugye a gabonaféléknek is elmozdult egy kis mértékben fölfelé az ára február óta. Sőt, az állati termék piacon is tovább tartanak az áremelkedések. Tehát arra számítunk, hogy miközben ez az év nem lesz a nagy árváltozások éve a mezőgazdasági terménypiacokon, azért a negatív indexeknek búcsút inthetünk a mi várakozásaink szerint, és kis mértékű, de pozitív tartományú árindex változást várunk az év hátralévő részében.

Az állati termékek esetében ugye a vágósertés ára emelkedett leginkább, az hangzott el. De például a baromfi, illetve a liba és a kacsa ára közel sem nőtt annyival, ami azért is érdekes, mert ugye a madárinfluenza azért már februárban lehetett hatással az árakra.

A februári adatokban még nem volt teljes hatás érzékelhető. Ez a következő adatokban azért sokkal jobban teret fog nyerni, és valóban ugye a baromfi influenza hatása egy olyan húzódó hatás, nem beszélve arról, hogy ugye ma is hallottunk arról, hogy újabb kitörési pontokat találtak. Tehát sajnos ez az intenzifikálással járó, és a kiterjedtséget nagyon is elszenvedő állati termék előállításban ez egy nagyon-nagyon komoly veszély. És ezt a fogyasztók körülbelül érzékelni fogják az elkövetkező napokban ugye a nagy bevásárlások során is, hogy az árak bizony megemelkednek ezeknél a vágó baromfiaknál. Kifejezetten kevés van belőle, tehát nyilvánvalóan meg kell, hogy emelkedjen az ára.

shutterstock_246455863.jpg

.

Szólj hozzá

mezőgazdaság sertés baromfi termelői árak agrárium TakarékBank Fórián Zoltán Agrár Központ