Túl a nehezén az FHB Csoport


2017. ápr 07. írta: Takarék

Az FHB cégcsoport (az FHB Kereskedelmi Bank Zrt, az FHB Jelzálogbank Nyrt. és annak leányvállalatai) 2016. évi mérlegfőösszege a Nemzetközi Számviteli Sztenderdek (IFRS) szerint 593,4 milliárd forint volt, ami 20,3 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Az ügyfélbetét-állomány 10 százalékos csökkenése mellett a lakossági betétállomány 1,5 százalékkal, a nettó saját hitelállomány 2,2 százalékkal nőtt. A lakossági hitelkihelyezés 24,3 milliárd forintra, míg a vállalati 31 százalékkal, 56,1 milliárd forintra nőtt.

 Az FHB Csoport mérleg szerinti eredménye 2016-ban 15,5 milliárd forint veszteséget mutatott. Az eredmény egyebek mellett több, a cégcsoport könyveit terhelő, egyszeri negatív hatásra vezethető vissza. A szövetkezeti hitelintézeti integráció központi szervezetei (SZHISZ, Takarékbank) az év végi zárás során áttekintették az FHB Csoport hitel- és befektetési portfolióját. Ennek során olyan jelentős, egyszeri számviteli tételeket azonosítottak, amelyek összesen 7,1 milliárd forintnyi addicionális értékvesztés képzést vontak maguk után. További egyszeri veszteség-elszámolást jelentett a társasági adókulcs 2016-os változása (19 százalékról 9 százalékra) is, ami a halasztott adóráfordítást 4,1 milliárd forinttal emelte. Mint ismeretes, 2016-ban az FHB soron kívül, 35 milliárd forintért visszavásárolta alapvető kölcsöntőke (T1) kötvényét, amely szintén megterhelte a bank teljesítményét. Mindezek mellett a bank megtartotta 13,71 százalékos szilárd tőkemegfelelési mutatóját.

 Az FHB Csoport ­– együttműködve a szövetkezeti hitelintézeti integráció központi bankjával – 2017 elején csatlakozott ahhoz a költségracionalizálási projekthez, amely az 1629/2016 számú Kormányhatározat értelmében a 2017. üzleti év végéig kialakítja a hatékonyan működő jelzálogbankot, kereskedelmi bankot és központi bankot. Az integrációs projekt célja 2018-ra a működési költségek jelentős, mintegy 3 milliárd forintos csökkentése éves szinten a három pénzintézet között meglevő átfedések megszüntetése és a megnövekedett méretből fakadó előnyök kihasználása révén.

 Az FHB Csoport eszközeire vonatkozóan átfogó felülvizsgálatot hajtott végre az új vezetés: a pénzügyi átvizsgálást követően a december elején kinevezett igazgatóság jelentős tartalékokat képzett és megkezdte a társaságok szorosabb munkamegosztásának előkészítését a szövetkezeti hitelintézeti integrációban. Ezzel – a 2016-os évet követően – az idei esztendőnek már megújult stratégiával, dinamikus üzleti tervvel  vághat neki a tavaly jelentős tulajdonosi változásokon átesett cégcsoport.

 Az FHB Jelzálogbank Nyrt. a Takarék Csoport részeként tagja a szövetkezeti hitelintézeti integráció Garanciaközösségének, amely azért jött létre, hogy egyrészt a közösség tagjai a korábbinál nagyobb biztonságot tudjanak nyújtani ügyfeleik, betéteseik számára, másrészt pedig a tagok számára még stabilabb működést és biztos tőkehátteret jelent.

fhbbank_log_color.jpg

 

Szólj hozzá

bankszektor mérlegfőösszeg TakarékBank Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezet FHB Jelzálogbank Nyrt. FHB Bank Zrt. FHB Csoport FHB Kereskedelmi Bank Zrt.