Egyesítik erőiket a takarékok


2017. már 30. írta: Takarék

A tervezett egyesülésekkel a takarékok és az ügyfelek is jól járnak, mondta el a Lokál Extrának Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Azzal, hogy a meglévő 52 takarékszövetkezet 12 regionális központú, mérethatékony pénzintézetté olvad, a korábbinál költséghatékonyabban, magasabb színvonalon, korszerűbb szolgáltatásokkal lesznek képesek kiszolgálni az ügyfeleket.

Rapid tempóban egyesülnek a takarékok.
Mi ennek az oka?vida_jozsef_kep_kicsi.png

A Takarék Csoport célja, hogy az ország egyik legnagyobb, legkorszerűbb és legbiztonságosabb pénzügyi csoportjává váljon. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a takarékok versenyképes működésének, hatékony gazdálkodásának erősítése. Az egyesülések révén egy, a teljes vidéki Magyarországot egységesen, korszerű szolgáltatásokkal lefedő takarékszövetkezeti struktúra jön létre, ami egyaránt érdeke a takarékoknak és az ügyfeleinknek. A fúziók felgyorsítása összhangban áll a takarékszövetkezeti integráció új stratégiáját meghatározó kormányhatározattal is. Az elmúlt néhány hónapban sikerült megerősíteni a szövetkezeti hitelintézeti integráció egységét, ami megnyilvánult új stratégiánk közös kidolgozásában, közös céljaink kijelölésében és a közös célok eléréséhez szükséges eszközök meghatározásában. Ez az egység a legfontosabb feltétele annak, hogy a stratégiát végre is tudjuk hajtani, mert csak együtt lehetünk igazán versenyképesek.

Három éve még 120 felett volt a takarékok száma, biztos, hogy egészséges ekkora létszámzsugorodás?

Ahogy az előbb említettem, ez mindenekelőtt versenyképességi kérdés. Nagy utat tettünk meg az elmúlt években. A Takarék Csoportban a takarékok immár országosan meghatározó pénzügyi közösséget alkotnak. Közös sikerünk, hogy bővült a takarékok ügyfélköre, szélesebb lett a hitelportfóliónk és nőtt az értékesítésünk hatékonysága. Az egyesüléseket követően év végéig a tervek szerint tizenkét regionális központú, mérethatékony pénzintézet jön létre. Nagy siker, hogy a csoport valamennyi takarékszövetkezete, mind az ötvenkettő idén egyszerre vesz részt a fúziós folyamatban.

 De miért lesz jobb, ha összeolvad két szövetkezeti hitelintézet, pláne ötvenkettő?

Közismert, hogy bizonyos méret alatt igen nehéz hatékonyan működtetni egy pénzintézetet a jelenlegi piaci környezetben. Az egyesülésekkel a takarékok és az ügyfelek is jól járnak, hiszen az egyesült pénzintézet a korábbinál költséghatékonyabban, magasabb színvonalon, korszerűbb szolgáltatásokkal képes kiszolgálni az ügyfeleket. De jól járnak a tulajdonosok is, befektetéseik értéke növekszik, mivel a fúziót követően egy tőkeerősebb és versenyképesebb szövetkezetben lesz tulajdonrészük.

Mikor áll fel az ütőképes tizenkettő?

A folyamat elindult, az egyesülésekről a takarékok igazgatóságainak előterjesztése alapján a szövetkezetek tagjai (részjegyesei) köz-, illetve küldöttgyűléseken döntenek, a fúziók a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank szükséges engedélyeit követően várhatóan 2017 végéig zárulnak le.

Mi az ügyfelek teendője? Van-e bármilyen kötelezettségük, amire érdemes odafigyelniük?

Az egyesülésről az ügyfelek értesítést kapnak a helyi pénzintézetüktől, a folyamat során azonban nincs teendőjük, betétjeiket, számlaszámukat, befektetéseiket a fúziók nem érintik, hiteleiket változatlan feltételekkel és határidőben kell törleszteniük.

A politikai akaraton elcsúszhat a szektor átalakítása, vagy közös az öröm?

Egységes a szektor álláspontja abban, hogy pusztán racionális szakmai alapon szervezett folyamat végén – összhangban a kormányzati szándékkal – a Takarék Csoport intézményrendszerét az SZHISZ, az Integráció központi és kereskedelmi bankja, a Jelzálogbank és néhány hasonlóan erős, közepes méretű, földrajzilag egységes szövetkezeti hitelintézet alkossa. A Kormánybiztosság pedig üdvözli és figyelemmel kíséri az egyesülési folyamatot és a rendelkezésére álló eszközökkel támogatni is fogja, hiszen a helyi értékeket jól ismerő, erős szakmai kompetenciával rendelkező takarékszövetkezetek fontos alapját képezik a vidéki Magyarország pénzügyi rendszerének.

Szólj hozzá

integráció takarékszövetkezet takarékok SZHISZ Vida József Takarék Csoport