Maradt 0,9 százalékon az alapkamat


2017. már 28. írta: Takarék

A várakozásoknak megfelelően az MNB Monetáris Tanácsa 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot, valamint változatlanul hagyta az egynapos betéti és hitelkamatlábakat is.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az utóbbi hónapokban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze a 3 hónapos betétállomány szűkítése azon célból, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybevétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására a bankközi kamatlábak, valamint a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek, így a kiemelten fontos, számos hiteltermék árazásának alapjául szolgáló 3 hónapos BUBOR kamatláb már 0,21 százalékra csökkent. A Monetáris Tanács decemberben március végére 750 milliárd forintban határozta meg a 3 hónapos betéti állomány célzott értékét, így a leglényegesebb kérdés, hogy tovább korlátozza-e az állomány nagyságát, amit délután 3 órakor tesznek közzé.

Egyúttal az MNB friss előrejelzései is napvilágot látnak az Inflációs Jelentésben. Ebben már a 3 százalékos inflációs cél elérését is előre jelezhetik, ami korlátozhatja a további monetáris lazítások esélyét. Szigorítani ugyanakkor mindaddig nem szükséges, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos toleranciasávon belül marad, így 2018 közepéig nem számítunk az alapkamat emelésére.kep.png

Szólj hozzá

alapkamat MNB Suppan Gergely