Egyre több a betöltetlen állás


2017. már 23. írta: Takarék

Egy év alatt mintegy negyedével emelkedett az üres álláshelyek száma Magyarországon. 2016 végén 55 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, ami több mint 11 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ennek is köszönhető, hogy a magyar keresetek emelkedésének mértéke az egyik legnagyobb az EU-ban. A magyar munkaerő azonban még így is olcsó: 2015-ben csak a lett, litván, román és bolgár dolgozókra költöttek kevesebbet munkaadóik.

A 2008-as válság óta nem volt annyi betöltetlen álláshely az Európai Unióban és az eurózónában, mint tavaly, derült ki a Világgazdaság összeállításából. Az Eurostat adatai szerint az EU-ban 1,8 százalékos volt az üres álláshelyek aránya a tavalyi negyedik negyedévben, a valutaövezetben pedig 1,7 százalékot mértek. Magyarországon az EU-átlagnál magasabb, 1,9 százalékos volt a ráta, ennél csak hat tagállamban mutattak ki magasabb arányt.

A vállalatok a fizetések emelésével próbálják megtalálni a megfelelően képzett szakembereket, ennek következtében a tavalyi utolsó három hónapban 6,3 százalékkal nőtt a munkaerőköltség 2015 negyedik negyedévéhez képest, ennél gyorsabban csak négy országban drágult a dolgozók foglalkoztatása. Romániában 12 százalékkal emelkedett, Litvániában is két számjegyű növekedést láthattunk, de Lettországban és Bulgáriában is 8 százalékos emelkedést tapasztalt az Eurostat.

Magyarországon azonban az egy órára jutó munkaerőköltség ezzel együtt is relatíve alacsony. Habár összehasonlító adatok csak 2015-ig állnak rendelkezésre, akkor 7,5 euróba (alig 2300 forint) került egy magyar dolgozó foglalkoztatása (a bérével és a közterhekkel együtt), ami mélyen alatta marad az EU 25 eurós (7700 forint) átlagának, és csak Lettország, Litvánia, Románia és Bulgária volt mögöttünk. Igaz, az egy főre jutó GDP-ben és termelékenységben előttünk járó Szlovákiában és Csehországban is „csak” 10 euróba került az egy órára jutó munkaerőköltség, a hozzánk hasonló fejlettségű Lengyelországban 8,6 eurót tett ki.

munkahely.jpg

Szólj hozzá

munkaerőhiány keresetek Eurostat betöltetlen állás