Kártyás vásárlások: élre tört az érintéses fizetés


2017. már 17. írta: Takarék

Ugrásszerűen nő az érintéses funkcióval ellátott kártyák száma Magyarországon: tavaly már 5,67 millió volt belőlük forgalomban, ami 18,4 százalékos bővülés egy év alatt. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az érintéses technológia az infrastruktúra mellett a fizetési kártyás forgalomban is meghatározóvá vált. Ennek eredményeként 2016-ban a vásárlási forgalomnak már több mint fele bonyolódott le ilyen módon.A jegybank szerint a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett bankszámlák száma 2016-ban közel 2 százalékkal emelkedett, és december végére megközelítette a 10,4 milliót. A fizetési kártyák számában szintén sikerült növekedést elérni: az év végén nyilvántartott, 9,08 milliós mennyiség közel 1,5 százalékkal – több mint 130 ezer darabbal – haladja meg az egy évvel korábbit. A kártyák már 63 százaléka, a POS termináloknak pedig több mint háromnegyede alkalmas az érintéses fizetésre.

2016 folyamán tovább folytatódott a fizetési kártyás vásárlási forgalom dinamikus bővülése. A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal a magyarországi elfogadói hálózatban 3401 milliárd forint értékben bonyolítottak le több mint 488 millió tranzakciót. Ez értékben 24, tranzakciószámban 20 százalékos növekedést jelentett a 2015-öshöz képest.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2016 harmadik negyedévében elkövetett nagyjából 8400 darab visszaéléssel 245 millió forint kárt okoztak. Ez az előző év azonos időszakához viszonyítva ugyan 40 százalékos emelkedést jelentett darabszámban, értékben ugyanakkor nem történt számottevő változás. Ebből következően jelentősen csökkent az egyes visszaélésekkel okozott kár átlagos értéke, ami kedvező elmozdulást jelent az elmúlt időszakok növekvő tendenciájához képest.bankkartya.jpg

Szólj hozzá

bankkártya magyar nemzeti bank bankkártyahasználat érintéses funkció