Száz termék minőségét hasonlítják össze


2017. már 13. írta: Takarék

Fűszerek, konzervek és fagyasztott termékek is bekerültek abba a száz terméket tartalmazó körbe, amelyek minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összehasonlítják a Nyugat-Európában kapható, azonos márkanéven forgalmazott árukkal. A Magyar Idők információja szerint ugyanis a hivatal így akarja kideríteni: valóban jobb minőségű termékek kerülnek-e a nyugat-európai boltok polcaira, mint a hazai üzletekbe.

A rendkívüli vizsgálatot még a földművelésügyi miniszter rendelte el, miután a napvilágot látott korábbi ellenőrzés eredményei azt mutatták, hogy az osztrák boltokban kapható ugyanazon gyártó azonos márkájú termékei más minőségűek voltak itthon, mint külföldön. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a lapnak elmondta, az alkoholos és alkoholmentes italok minőségét is ellenőrzik, ahogy a nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan az édesipari árukat és tejtermékeket is górcső alá veszik. A vizsgálat eredményei várhatóan március második felében születnek meg.

Mivel korábban a szlovák hatóságok ellenőrzései és a cseh példa is azt mutatta, hogy nem kizárólag Magyarországot érintő problémáról van szó, a Nébih szakemberei Ausztria mellett több nyugat-európai országból szerezték be az összehasonlításhoz szükséges termékmintákat. Bár a Nébihnek más tagállamokban nincs jogosultsága a hatósági mintavételre, a szakemberek a vásárlás során maradéktalanul betartják az idevonatkozó előírásokat. Az érzékszervi vizsgálatok mellett a jelölést és az összetevőket is ellenőrzik. Összehasonlítják például azt, hogy milyen és mennyi adalékanyagot tartalmaznak az élelmiszerek. Bár az előző ellenőrzés során voltak, akik megkérdőjelezték az eredmények komolyságát, az államtitkár leszögezte, hogy a hatósági vizsgálat szigorú kritériumok alapján, akkreditált laboratóriumokban zajlik.labor.jpg

Szólj hozzá

minőség vizsgálat élelmiszer Zsigó Róbert