Állampapírok: nem csökken a lakosság érdeklődése


2017. már 09. írta: Takarék

Mintegy 339 milliárd forintnyi állampapírt jegyezett februárban a lakosság az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint. Ez megközelítette a januári 346 milliárd forintos rekordot.

allamkotveny.jpgA februári emelkedés motorjai a három favorit, a Féléves és a Kamatozó Kincstárjegyek valamint a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) voltak. Együttesen, a Féléves és a Kamatozó Kincstárjegyek valamint a Prémium Magyar Államkötvények a 339 milliárd forintos februári növekmény csaknem 99 százalékát tették ki.

 

A hónap közepén az adósságkezelő lezárta a 2,75, ill. a 3,25 százalék kamatprémiumot garantáló PMÁK sorozatokat. Ennek megtörténte előtt még sokan vásároltak a magasabb kamatozású kötvényekből, ami a PMÁK állomány eddig soha nem látott mértékű növekedését eredményezte. Két hónap alatt az állománynövekedés - közel 685 milliárd forint – csaknem elérte a teljes idei évre tervezett 700 milliárd forintos nettó kibocsátást. A lakossági állampapírok részaránya így február végén a teljes adósság 22, míg a forintadósság 30 százalékát tette ki.

Szólj hozzá

megtakarítás állampapír lakossági állampapír makrogazdasag