Csökkentené Brüsszel az agrártámogatásokat


2017. feb 28. írta: Takarék

Irányváltást sürget a közös mezőgazdasági politikában Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetési ügyekért és emberi erőforrásokért felelős biztosa. Szerinte az agrártámogatások csökkentésével és új bevételi források megteremtésével lehetne fedezetet találni a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire.

Oettinger a Handelsblatt című német lapnak azt mondta, az állami elvonás nagyjából 50 százalékos az EU-ban, vagyis minden megkeresett 100 euróból nagyjából 50-et adók és járulékok formájában elvon az adott tagország, és ebből mindössze 1 euró kerül a közös, uniós költségvetésbe. Viszont az új kihívások miatt több feladatot kell finanszírozni, és Nagy-Britannia távozása miatt csökkennek a források.

A külső határok védelme, a menekültek regisztrációja és integrációja, és egy hatékony menekültügyi rendszer felépítése „nem oldható meg ingyenesen”, és az EU a közös védelemre és a terror elleni küzdelemre is több pénzt akar fordítani, ezért pénzügyi forrásokra van szükség. Ezek egy része új forrás lehet, de részben más területeken elért megtakarításokkal is ki lehetne termelni a költségeket – utalt az uniós költségvetés csaknem 40 százalékát kitevő közös mezőgazdasági politikára. Szerinte az agráriumban „irányváltásra” lenne szükség, és egyes programok forrásainak csökkentését is megfontolná.shutterstock_353036804.jpg

Szólj hozzá

agrártámogatás Európai Bizottság Brüsszel