87 milliárd forintnyi új megtakarítást tettek takarékokba tavaly


2017. feb 27. írta: Takarék

Közel 87 milliárd forinttal, 1802 milliárd forintról 1889 milliárd forintra emelkedett a Takarék Csoportnál kezelt vállalati és lakossági megtakarítások állománya 2016-ban. A piaci trendeknek megfelelően tavaly a takarékoknál is az állampapírok és befektetési jegyek voltak a legnépszerűbb megtakarítási termékek, előbbiek állománya 46, utóbbiaké 26 százalékkal emelkedett névértéken. Míg a lakosság az alacsony kamatkörnyezet miatt a betétekből jelentős összegeket csoportosított át egyéb, magasabb hozamot ígérő megtakarítási eszközökbe, addig a vállalatok betétállománya több mint 40 milliárd forinttal tovább nőtt.

2016-ban több mint 46 százalékkal, 200 milliárd forintról 293 milliárd forintra nőtt az állampapírok állománya a Takarék Csoportnál (takarékok, Takarékbank és FHB együtt). A befektetési jegyek állományában 26 százalékos volt a növekedés: a 2015-ös 88 milliárd forint 111 milliárdra bővült. A két befektetési termék térnyerésével jelentősen nőtt az értékpapírszámlák száma is. Míg 2015-ben közel 77 ezer ilyen számlát kezelt a Takarék Csoport, addig tavaly év végén már mintegy 21 százalékkal többet, összesen 92,6 ezret.

A megtakarítási portfólió változása követte a piaci tendenciákat: a megtakarítók az alacsony kamatkörnyezet miatt a korszerűbb befektetési formákat részesítették előnyben a betétekkel szemben. A 2015-ös 1514 milliárd forintos lakossági és vállalati betétállomány így a múlt esztendőben 1485 milliárd forintra apadt. A betétállomány 29 milliárd forintos csökkenése mellett azonban jelentős mértékben, összesen 116 milliárd forinttal emelkedett az állampapírok és a befektetési jegyek állománya, ami azt mutatja, hogy jelentős új források érkeztek a szektorba. Ebben az is szerepet játszott, hogy 2016-ban már a takarékok összes, országosan több mint 1100 fiókjában elérhetőek voltak a befektetési szolgáltatások.

A Takarék Csoport prognózisa szerint idén és jövőre a lakosság jövedelme a reálbér-növekedés és a foglalkoztatási helyzet javulása miatt nőni fog, így a megtakarítások növekedése is dinamikus marad. A továbbra is alacsony kamatkörnyezetben a magasabb hozamot biztosító pénzügyi eszközök állománya bővül elsősorban: töretlen lesz az állampapírok és a befektetési jegyek iránti kereslet. A hozamok emelkedésével viszont 2018 második felétől a betétek népszerűsége ismét növekedhet.

megtak.png

Szólj hozzá

megtakarítás betét állampapír befektetési jegy Takarék Takarék Csoport