200 ezer alatt a munkanélküliek száma


2017. feb 27. írta: Takarék

Tavaly november és idén január között már csak 4,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon a KSH adatai szerint. Így csak 197 ezren voltak állás nélkül. A foglalkoztatottak száma egy év alatt 161,1 ezerrel 4,4 millió fölé emelkedett, miközben a közfoglalkoztatottak száma 17,3 ezer fővel csökkent.

A várakozásokkal ellentétben 4,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly november és idén január között az előző háromhavi 4,4 százalékos, illetve az egy évvel korábbi 6,2 százalékos átlaghoz képest. A szezonális hatásoknál jóval kisebb mértékben, 10,4 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás az október-decemberi átlaghoz képest. Egy év alatt 161,1 ezerrel, 4,4 millió fölé növekedett a foglalkoztatottak száma, ami az előző három hónapban elért, a rendszerváltás óta a legmagasabb értékhez továbbra is közel van. A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 174,2 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság igen erős munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg a közfoglalkoztatottak száma 17,3 ezer fővel csökkent. A külföldön dolgozók létszáma 4,2 ezer fővel nőtt egy év alatt. A munkanélküliek száma mintegy 7,4 ezer fővel csökkent az október-decemberi közötti átlaghoz képest, míg 81,6 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. Mind a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta, mind a munkanélküliek számának 197 ezer fő alá csökkenése a rendszerváltás óta nem látott mélypontot jelent. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt közel 80 ezer fővel 4,598 millióra növekedett.

Kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma a tavalyi negyedik negyedévben minden ágazatban bővülést mutatott. A mezőgazdaságban 5 ezer, a feldolgozóiparban 51 ezer, az építőiparban 3,4 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 94,6 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 52,8 ezer új munkahely keletkezett. A vállalati felmérések szerint pedig a munkaerő felvételi szándék kifejezetten erős maradt.

A foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése idén érdemben gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. A foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakember hiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat. Az igen jelentős szakember hiány pedig a termelékenység fokozását kényszerítheti ki a vállalkozásoknál.

A következő hónapokban a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt átmenetileg 4,4 millió alá csökkenhet, így az idei év elején szintén szezonális hatások miatt átmenetileg újra 4,5 százalék fölé emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Idén folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése, így év második felében már 4 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta. Idén 4,1 százalékra eshet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 5,1-ről.

munkan200alatt_1.png

Szólj hozzá