Tavaly 7 százalék fölötti reálbéremelkedés


2017. feb 20. írta: Takarék

2016 decemberében a bruttó átlagkereset 288 800 forint volt. Így nemzetgazdasági szinten az átlagosnettó kereset családi kedvezmény nélkül 192 100 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 199 300 forintra becsülhető.Decemberben 5,7%-ra lassult a bruttó bérek növekedése az előző havi 8,2%-ról, míg az szja kulcs egy százalékpontos csökkentése miatt a nettó bérek 7,3%-kal nőttek, így a decemberi 1,8%-os infláció mellett a nettó reálbérek 5,4%-kal emelkedtek. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó bérnövekedés kevésbé dinamikusabb, 5,5%, a nettó bérnövekedés 7,1% volt, így a reálbérek 5,2%-os növekedést értek el. A versenyszférában a bérnövekedés 4,4%-ra lassult az előző havi 7,1%-os növekedés után, míg a rendszeres bérnövekedés 5,1%-ra lassult az előző havi 6,8% után. A közszférában továbbra is erősen, 8,5%-kal emelkedtek a bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 8,9% volt.

 Az alkalmazásban állók számának növekedése 1,9%-ra lassult, míg tavaly összesen 2,9%-kal nőtt a létszám. A versenyszféra alkalmazotti létszáma 2,6%-os növekedést mutatott. A tavalyi évben összességében 6,2%-kal nőttek a bruttó bérek, ami az adóváltozások miatt 7,8%-os nettó bérnövekedést eredményezhetett, így a tavalyi 0,4%-os infláció mellett 7,3%-os nettó reálbér növekedés valósulhatott meg. 2013 óta így a tavalyi év végéig kumuláltan 19,2%-kal meghaladó mértékben, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig közel 23%-kal nőhetnek a reálbérek.

 Várakozásaink szerint idén 10%-kal nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15%-os, a garantált bérminimum 25%-os növelése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Így a várt 2,4%-os infláció mellett 7,6%-os reálbér növekedést eredményezhet, 2013-tól 2017 végéig pedig összesen 28,3%-kal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 32,3%-kal nőhetnek a reálbérek. A bérnövekedésre azonban jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások - is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése. Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje, amit az idei év elején némileg ellensúlyozhatnak az elhúzódó extrém hideg időjárás miatti magasabb energiafogyasztás és energiaszámlák.kereset2016.png

Szólj hozzá

reálbér keresetek közfoglalkoztatás KSH Suppan Gergely