Januárban felpörgött fel az infláció


2017. feb 14. írta: Takarék

Januárban a várakozásokat kissé meghaladva 2,3 százalékra emelkedett az infláció. Továbbra is igen alacsony árnyomásra utal, hogy a maginfláció 1,6 százalékra mérséklődött, ami így bőven elmarad a 3 százalékos inflációs céltól.

Januárban egy hónap alatt 0,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, amiért döntően az üzemanyagárak növekedése a felelős, míg 0,9%-kal nőttek a szeszesitalok, dohányáruk árai, valamint 0,6%-kal az élelmiszerárak, míg a többi csoport árai alig változtak, ill. enyhén, 0,1-0,2%-kal növekedtek, a ruházati termékek árai pedig 2,5%-kal csökkentek, írta elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az élelmiszerek árai 1,6%-kal emelkedtek, 6,9%-kal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 15,2%-kal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,5, a szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 1%-kal drágultak. A háztartási energia ára minimálisan, 0,1%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4%-kal kevesebbet kellett fizetni.

Az idei év elején számos ellentétes hatás befolyásolja az infláció alakulását. Egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás) lefelé, míg bázishatások, az üzemanyagárak, és a növekvő belső kereslet, valamint a bérköltségek növekedése felfelé húzhatják az inflációt, a bérköltségek növekedését azonban a bérterhek csökkentése némileg ellensúlyozza. Az üzemanyagárak tavaly február-márciusi mélypontjának bázishatása miatt márciusra az infláció elérheti a 3%-ot. Innen az üzemanyagárak tavaly április-májusi drágulásának bázishatása, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának valószínű csökkentése miatt az infláció „visszaszelídül” 2,2-2,5% közelébe. Így idén éves átlagban 2,4%-os inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, jövő év elején pedig az idei áfa csökkentések elmúló hatása miatt az infláció már elérheti a 3%-os inflációs célt. Emiatt rövidtávon az MNB kommunikációjából kikerülhet, hogy a Monetáris Tanács kész további nem-konvencionális eszközök használatára, azonban még nem számítunk a kondíciók szigorítására.

Szólj hozzá

infláció drágulás üzemanyagár