Év végén fékezett a gazdaság: 2 százalék volt a növekedés 2016-ban


2017. feb 14. írta: Takarék

A várakozásoknál kisebb mértékben, 1,6 százalékkal bővült a bruttó hazai össztermék a tavalyi negyedik negyedévben, így 2016-ban összességében 2 százalékkal nőtt a GDP.

A negyedik negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság járult hozzá. Az ipar teljesítménye stagnált, az építőipar pedig továbbra is mérsékelte a növekedést. A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása húzta a növekedést, míg a beruházások továbbra is esést mutattak. A külkereskedelem feltehetően kismértékben szintén visszafogta a növekedés ütemét, írta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Idén érdemi gyorsulásra számítunk részben bázishatások miatt is. A jelentősen növekvő bérek hatására a háztartások fogyasztása kissé tovább gyorsulhat. Tavaly a beruházások nagymértékben csökkentek az EU források felhasználásának tavalyi visszaesése miatt, azonban idén a források felhasználásának szignifikáns növekedése várható. Azonban a beruházásokat ezen túlmenően a lakásberuházások és a fejlesztési ingatlanpiac évtizede nem látott érdemi felfutása, az állami beruházások jelentős növekedése és két hazai autógyár kapacitásainak számottevő növelése is támogatja. A társasági adó csökkentése pedig további beruházásokat is vonzhat. Így a beruházások idén bőven 10 százalék felett nőhetnek. Ezzel szemben a külkereskedelmi többlet várható csökkenése visszafogja a növekedést. Idén a szolgáltatások húzhatják legerőteljesebben a gazdaságot, de az ipar is jobban teljesíthet, míg az építőipar a tavalyi mélyrepülés után újra bő kétszámjegyű növekedést mutathat. Így idén 3,6%-os GDP növekedésre számítunk, ami jövőre 4%-ra gyorsulhat az új autóipari kapacitások üzembe helyezése miatt.

gdp_2.jpg

Szólj hozzá

mezőgazdaság külkereskedelem beruházások GDP Suppan Gergely