Közel 10 milliárd eurós külkereskedelmi többlet tavaly


2017. feb 09. írta: Takarék

Történelmi csúcsra emelkedett a külkereskedelmi többlet, az aktívum 2016-ban 9,98 milliárd euró volt. Idén az egyenleg 8,6-8,8 milliárd euróra csökkenhet, de 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt ismét bővülésre számíthatunk.

Tavaly decemberben 556 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben, 82 millió euróval kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az export euró értéke az igen erős német export és importnövekedéssel összhangban 7,7%-kal nőtt, míg 9,9%-kal emelkedett az import euró értéke. A következő hónapokban folytatódhat az export növekedése, mivel az ipar tavalyi gyengélkedése feltehetően átmeneti lehetett, míg az európai konjunktúra mutatók is élénkülést jeleznek.

Tavaly összességében 1,38 milliárd euróval 9,98 milliárd euróra nőtt a külkereskedelem többlete, amely így történelmi csúcsot ért el. Idén 8,6-8,8 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet a jelentősen élénkülő hazai beruházások, valamint a tavalyinál valószínűsíthetően magasabb átlagos olajárak miatt, vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várunk további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben.

kulker_eves.png

Szólj hozzá

külkereskedelem külkereskedelmi mérleg