Az átlag magyar háztartás vagyona 15,6 millió forint volt 2014-ben


2017. feb 06. írta: Takarék

Óriásiak a különbségek az egyes magyar háztartások vagyonában, derült ki a KSH frissen nyilvánosságra hozott kutatásából. A 2014 végén felvett adatok szerint országos átlagban 15,6 millió forint volt az átlag magyar háztartás nettó vagyona. Ám a középértéket Budapest és környéke húzta fel: Közép-Magyarországon ugyanis 26,1 millió forint volt a mutató, míg az Észak-Alföldön mindössze 10,4 millió.

A KSH kalkulációi szerint 2014 végén az átlag magyar háztartásnak 17 millió forint bruttó vagyona volt, ami – csökkentve a háztartásonkénti átlagos kötelezettségek összegével – nettó 15,6 milliót tett ki. A különbségek azonban meghökkentőek, ha az ország egyes régióit nézzük. A leggazdagabbak a közép-magyarországi régióban élők, itt ugyanis az egy háztartásra jutó nettó vagyon 26,1 millió forint volt, s ezen belül is a budapestiek a legtehetősebbek 28 millió forinttal. A vagyonba egyébként minden vagyontárgyat beleszámoltak, így az nemcsak a rendelkezésre álló pénzt jelenti, hanem az ingatlanok, járművek, értéktárgyak árát és a vállalkozások becsült értékét is tartalmazza.

Közép-Magyarországot a listán Nyugat-Dunántúl – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék – követi, ahol a nettó háztartási vagyon körülbelül 20 százalékkal maradt el a közép-magyarországitól. A hét hazai régió közül a seregható az Észak-Alföld. Ott egy háztartás átlagos vagyona 10,4 millió forint. Hasonló a sorrend az egy főre eső nettó vagyon esetében is. Budapesten ez 17,3 millió forint, az egész közép-magyarországi régióban 15,3 millió, a Nyugat-Dunántúlon 10,4 millió, míg az Észak-Alföldön 5,5 millió. Utóbbi tehát a fővárosinak a harmadát sem teszi ki.vagyon.jpg

Szólj hozzá

háztartás vagyon KSH Magyarország nettó vagyon