Lassult, de kitart a kiskereskedelmi forgalom bővülése


2017. feb 03. írta: Takarék

A várakozásoktól elmaradva, 2,6%-kal növekedett a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben, míg naptárhatástól megtisztítva a növekedés 3,2% volt.

Az adatok jelentős lassulást mutatnak az előző havi 4,5%-hoz képest, ami ellentétes a bérek és a munkahelyek számának tavaly év végi határozott gyorsulásával, valamint a megugró fogyasztói bizalommal, így a kiskereskedelmi forgalom lassulása feltehetően átmeneti, esetleg a hideg időjárás okozhatta. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,5%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,4%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A tavalyi évben a forgalom volumene 4,6%-kal haladta meg az előző évit. A reálbérek emelkedése a bérmegállapodás, a minimálbér és bérminimum kiemelkedő növelése, valamint a szinte minden ágazatban jelentkező szakember hiány miatt idén tovább gyorsulhat, a kiskereskedelmi forgalom bővülése megközelítheti az 5%-ot, míg a gyorsuló bérkiáramlás és a meredeken javuló fogyasztói bizalom pozitív meglepetést is okozhat.

A kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztő részletei is. Szintén a fogyasztás és a kiskereskedelem bővülését segíti a háztartások mérlegének jelentős javulása, pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, a fogyasztói bizalom erősödése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása. Az idei év elején ugyanakkor az igen hideg időjárás miatt a magasabb fűtési költségek még kissé visszafoghatják a fogyasztást, így évközben fokozatos élénkülésre számítunk.kiskerdec.png

Szólj hozzá

fogyasztás kiskereskedelem Suppan Gergely