Elviheti az áfacsökkentés egy részét a madárinfluenza


2017. jan 31. írta: Takarék

Heteken belül elfogy a fennmaradt kacsa- és libaállomány, a madárinfluenza részben a baromfihús iránti fokozott érdeklődést is kioltja, amit az áfacsökkentés generál. A kiskereskedelmi láncok arról panaszkodnak, hogy nem jutnak elegendő mennyiségű víziszárnyashoz. A hiányt importtal sem lesz egyszerű pótolni, a szakértő szerint ugyanis a szerte Európában tomboló madárinfluenza hatásai elhúzódnak.

A madárinfluenza miatt csak korlátozottan tudnak beszerezni kacsa- és libatermékeket a kereskedelmi láncok, derült ki a Világgazdaság összeállításából. A lapnak a Spar kommunikációs vezetője, Maczelka Márk elmondta: a heti háromszori szállítás helyett már csak egyet tudnak teljesíteni a partnerek, így az igényeik mindössze 10-20 százalékát tudják kielégíteni. Hasonló a probléma a TESCO-nál is: a víziszárnyasok esetében december óta tapasztalnak készletcsökkenést, de hetente legalább egyszer minden érintett termékből jut az üzletek polcaira. Az Auchan is küzd az ellátási nehézségekkel, s nem zárták ki, hogy termékcsoportban áremelés is előfordulhat. Összességében szállítóik szerint a fennmaradt kacsa- és libaállomány néhány héten belül elfogy.

Nehézségek az ellátásban egész évben

A Takarék Agrár Központ szerint a problémák akár az év végéig is megmaradhatnak, így az idei áfacsökkentés – január elsejével a baromfihús forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökkent – hatásait sem érezzük 2016-ban.

– A víziszárnyasokat érintő madárinfluenza hatásai várhatóan elhúzódók lesznek – vélekedett Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezetője. – Mivel még tart a fertőzés, nincsenek új telepítések, a meglévő készletek gyakorlatilag kifogynak. Nemcsak azt nem tudjuk, hogy mikor indulhatnak újra a telepítések, hanem abban sem lehetünk biztosak, hogy ehhez lesz-e elegendő hízóanyag. A madárinfluenza ugyanis nemcsak nálunk, hanem kontinens szerte tombol. Ennek egyik hatása, hogy nem lehet egykönnyen importtal pótolni a hiányt, másrészt pedig a víziszárnyasok tenyészanyagai, törzsállományai nagy nemzetközi cégek birtokában vannak, érdekes verseny fog kialakulni a tilalmak feloldása után a hízóanyagokért. Ez további csúszást, még inkább lassú termelés felfutást fog eredményezni. Emiatt a Takarék Agrár Központ úgy látja, hogy az egész idei évre rányomja a bélyegét e szektorban a madárinfluenza. Ez a maradék áruknál áremelkedést, a helyettesítő termékeknél forgalom bővülést eredményezhet.

Fórián Zoltán szerint ez a sajnálatos piaci helyzet éppen akkor alakult ki, amikor a baromfihús éppen élvezte a forgalmi adó mérséklése által előállt kedvezőbb helyzetét. Az áfa azonban csak egy azon tényezők sorában, amelyek egy termék fogyasztói árát alakítják. Ezért az adóváltozás hatására nem lehet tartós árcsökkenésre számítani. Ez a tojáspiacra is rányomja bélyegét, hiszen a járvány miatt tojótelepek is kiestek a termelésből.

baromfikacsa.jpg

Szólj hozzá

kacsa madárinfluenza liba baromfi áfacsökkentés Fórián Zoltán víziszárnyas