Egy év alatt 151,7 ezer új foglalkoztatott


2017. jan 30. írta: Takarék

Egy év alatt 151,7 ezerrel, 4,411 millióra növekedett a foglalkoztatottak száma tavaly október és december között. A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 167,7 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt. Az év második felében már 4% közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta a mostani 4,4%-ról.A várakozásokkal ellentétben 4,4%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly október és december között az előző háromhavi 4,5%-os átlaghoz képest, írta kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szezonális hatásoknál jóval kisebb mértékben, 3,4 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás a szeptember-novemberi átlaghoz képest. Egy év alatt 151,7 ezerrel, 4,411 millióra növekedett a foglalkoztatottak száma, ami az előző három hónapban elért, a rendszerváltás óta a legmagasabb értékhez továbbra is közel van. A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 167,7 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság igen erős munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg a közfoglalkoztatottak száma 14,6 ezer fővel csökkent. A külföldön dolgozók létszáma 1,4 ezer fővel csökkent egy év alatt. A munkanélküliek száma mintegy 2,5 ezer fővel csökkent a szeptember-novemberi közötti átlaghoz képest, míg 75,7 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta 4,4%-ra csökkent az egy évvel korábbi 6,2%-ról. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 76 ezer fővel 4,616 millióra növekedett.

Kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma a negyedik negyedévben minden ágazatban bővülést mutatott. A mezőgazdaságban 5 ezer, a feldolgozóiparban 51 ezer, az építőiparban 3,4 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 94,6 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 52,8 ezer új munkahely keletkezett. A vállalati felmérések szerint pedig a munkaerő felvételi szándék kifejezetten erős maradt.

foglalkoztatott.jpg

A foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése idén érdemben gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. A foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakember hiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

A következő hónapokban a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt átmenetileg 4,4 millió alá csökkenhet, így az idei év elején szintén szezonális hatások miatt átmenetileg újra 5% közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Idén folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, ill. a munkanélküliek számának csökkenése, így év második felében már 4% közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta. Idén 4,5%-ra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 5,1%-ról.

munkaszamok.png

Szólj hozzá

munkaerőpiac foglalkoztatottság közfoglalkoztatás munkanélküliségi ráta Suppan Gergely