Egy év alatt 8,6%-kal emelkedtek a nettó reálbérek


2017. jan 20. írta: Takarék

Tavaly novemberben igen határozottan, 8,2%-ra gyorsult a bruttó bérek növekedése az előző havi 5,4%-ról, míg az szja kulcs egy százalékpontos csökkentése miatt a nettó bérek 9,8%-kal nőttek, így a novemberi 1,1%-os infláció mellett a nettó reálbérek kiemelkedő mértékben, 8,6%-kal emelkedtek.

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó bérnövekedés még dinamikusabb, 8,3%, a nettó bérnövekedés 10% volt, így a reálbérek 8,8%-os növekedést értek el, írta kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A versenyszférában a bérnövekedés 7,1%-ra gyorsult az előző havi 5,2%-os növekedés után, míg a rendszeres bérnövekedés 6,8%-ra gyorsult az előző havi 4,8% után. A közszférában továbbra is erősen, 10,5%-kal emelkedtek a bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 11,9% volt, nagyrészt a nem rendszeres havi kifizetések megugrása miatt, ami decemberben is megismétlődhetett.

Az alkalmazásban állók számának növekedése 2,3%-ra gyorsult. A versenyszféra alkalmazotti létszáma 2,8%-os növekedést mutatott. A tavalyi évben összességében 6,2%-kal nőhettek a bruttó bérek, ami az adóváltozások miatt 7,8%-os nettó bérnövekedést eredményezhetett, így a tavalyi 0,4%-os infláció mellett 7,4%-os nettó reálbér növekedés valósulhatott meg. 2013 óta így a tavalyi év végéig kumuláltan 19%-ot meghaladó mértékben, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 23%-kal nőhetnek a reálbérek.

Várakozásaink szerint idén 10%-kal nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15%-os, a garantált bérminimum 25%-os növelése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Így a várt 2,3%-os infláció mellett 7,7%-os reálbér növekedést eredményezhet, 2013-tól 2017 végéig pedig összesen 28,5%-kal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 32,5%-kal nőhetnek a reálbérek. Egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években is, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások - is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése.

Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztőrészletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje, amit az idei év elején némileg ellensúlyozhatnak az elhúzódó extrém hideg időjárás miatti magasabb energiafogyasztás és energiaszámlák.fizetes.jpg

Szólj hozzá

fizetés bérek Suppan Gergely