Együttműködik a Takarékbank és a Magyar Biokultúra Szövetség
2017. január 19. írta: Takarék

Együttműködik a Takarékbank és a Magyar Biokultúra Szövetség

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Takarékbank Zrt., hogy elősegítse a magyar biogazdálkodás fejlesztését, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések elérését, illetve a rendelkezésre álló uniós és hazai források kihasználását új, célzott termékek, finanszírozási konstrukciók kidolgozásával. Az egyezményt aláíró felek vállalták, hogy különös figyelmet fordítanak a hazai bioélelmiszer-fogyasztást ösztönző programok sikeres megvalósítására is.

Az ágazat számára igen kedvező a támogatási környezet, amit az is mutat, hogy az elmúlt évben megduplázódott a biogazdálkodók száma, az általuk művelt területek mennyisége mintegy 100 ezer hektárral, közel duplájára nőhetett. A piaci lehetőségek kihasználása azonban újabb kihívások elé állítja a mintegy négyezer érintett gazdálkodót, feldolgozót és kereskedőt. Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést, illetve az ökológiai gazdálkodás fenntartását célzó támogatási rendszert a Vidékfejlesztési Program keretében hirdették meg, az érdeklődés rendkívül nagy.

A Takarékbankkal kötött partneri megállapodás támogatást nyújt a Magyar Biokultúra Szövetségnek és a bioszektor szereplőinek abban, hogy az előttük álló feladatokat hatékonyabban végezhessék el. Ilyen feladat például a hazai bioélelmiszer-feldolgozás erősítése, a kereskedelem szervezettebbé tétele. A magasabb hozzáadott értéket képviselő feldolgozott termékek arányának emelésével ugyanis az agrárium nagyobb mértékben járulhat hozzá a cégek eredményességéhez és a nemzetgazdasági termeléshez is.

A most aláírt megállapodás elősegítheti a Magyar Biokultúra Szövetség azon célkitűzésének teljesülését is, hogy a bioszektor minél kedvezőbb pozíciót érjen el az új európai uniós költségvetési ciklusban. A bioszektor a Vidékfejlesztési Program kiemelt stratégiai ágazatai közé tartozik, ezt mutatja, hogy a folyó pénzügyi-kifizetési ciklusban az előző hét évinek a háromszorosa, mintegy 60 milliárd forint fordítható ilyen célokra. A takarékok az ágazatba érkező források hatékony felhasználásában, az üzleti célok meghatározásában és elérésében is a biogazdálkodók, feldolgozók és kereskedők rendelkezésére állnak.

A Takarék Csoport hagyományos stratégiai partnere a mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak, így a biotermelőknek és a -feldolgozóknak is – mondta az aláírás alkalmával Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója. A megállapodás szervesen illeszkedik a Takarék Csoport stratégiájába, amely mind a finanszírozás, mind az ügyfélszám tekintetében az agrárium és az élelmiszeripar vezető piaci szereplőjévé kíván válni. A takarékok minden olyan finanszírozási termékkel a biogazdálkodók és feldolgozók rendelkezésére állnak, amelyekre gazdálkodásuk és fejlesztéseik során szükségük van. Így nagy erőkkel készülnek a vidékfejlesztési pályázatok előfinanszírozására is - fogalmazott.

2015 végén mintegy 120 ezer hektáron folyt biogazdálkodás Magyarországon, ám miután a biogazdák száma megduplázódott, valószínűsíthetően az ilyen elvek alapján művelt területek 100 ezer hektárral nőhettek – mondta a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke, Czeller Gábor az együttműködési megállapodás aláírásakor. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területek 2,5 százalékán folyt 2015-ben biogazdálkodás, ami 2016-ban 4-5 százalékra emelkedhetett.

A magyarországi biogazdálkodás lehetőségeit csak a nemzetközi piaci kereslet ismeretében érthetjük meg. A nagyfokú exportirányultság csak stabilan bővülő belföldi értékesítés mellett tud fejlődni. E téren azonban az elmúlt évek nem mutattak érdemi előrelépést. Szükség van a szektor szervezettségének növelésére, közösségi marketingre - hangsúlyozta Fórián Zoltán. A Takarékbank Agrár Központjának vezetője szerint a takarékok közvetlen segítséget tudnak adni bioszektorbeli ügyfeleiknek abban, hogyan alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez, illetve számíthatnak a vidék bankjaira a környezetbarát technológiák bevezetésében és használatában. Ezt a mostani megállapodás mellett az is segíti, hogy a takarékok helyi pénzintézetként nemcsak személyesen ismerik ügyfeleiket, vállalkozásaik helyzetét, hanem Agrár Központjuk révén stratégiai tanácsadással és előrejelzésekkel is támogatják őket.biogazd.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr412138155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása