Idén is folytatódik a cukor drágulása


2017. jan 17. írta: Takarék

Meghaladja a világ cukorfogyasztása a termelést, így idén további 5-7 százalékos áremelkedés valószínű. Folyamatosan csökkennek az uniós készletek is, míg tavaly a cukorrépa termőterülete is megfogyatkozott. Az EU által elfogadott cukorkvótát idén októberben eltörlik, ami érzékelhető hatással lesz a cukorrépa hazai termelésére.

A tavalyi évben 16 százalékkal emelkedett a cukor ára, s a tendencia idén is folytatódik, vélekedett a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető agrárszakértője. A szakember idén 5-7 százalékos drágulásra számít, aminek számos oka van.

Bár a készletek magasak, a termelés tavaly sem tudott lépést tartani a fogyasztással. A globális cukortermelés 2016-ban meghaladta a 174 millió tonnát, miközben a felhasználás ennél mintegy 10 millió tonnával volt nagyobb: elérhette a 184,4 millió tonnát. A készletek az EU-ban is csökkentek, hiszen míg ezek mértéke 2015-ben közel 4 millió tonna volt, tavaly már csak 1,38 millió tonna volt a raktárakban. Eközben a cukorrépa termőterülete a közösség országaiban összességében 14,7 százalékkal csökkent, 1,37 millió hektárra zsugorodott. A termelés így 800 ezer tonnával 16,6 millió tonnára csökkent. Hazánkban egyébként igen gyorsan érvényesültek az ármozgások, mivel az önellátás szintje alacsony, nagy az importfüggőség.

cukorrepa.jpg

Az EU által elfogadott, idén októberig életben lévő cukorkvóta eltörlése azért lesz érzékelhető hatással a hazai cukorrépa-termelésre, mert vele együtt a minimálár, a díjak és illetékek is eltűnnek a szabályozásból, vélekedett Fórián Zoltán. A Takarék Agrár Központ ezért arra számít, hogy az egyetlen hazai cukorgyár a kvóta eltörlése után növelni fogja termelését. Ehhez a jelenlegi beszállítói megfelelő alapanyagot tudnak biztosítani. A kérdés az, hogy az árakban hogyan tudnak majd megegyezni. Az összképhez hozzátartozik az is, hogy a cukorrépát ültetők hektáronként 168 ezer forint termeléshez kötött támogatást is kapnak.

Kelemen István, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkára szerint az uniós és a hazai árakra az is hatással lehet, hogy a kvóta alatti időszakban a megengedett mennyiségen felüli répát mintegy 35-40 százalékkal olcsóbban vették át a cukorgyárak. Ezt pedig nem lehetett étkezési cukorként értékesíteni, csak ipariként, aminek az ára általában 25-30 százalékkal alacsonyabb.

Szólj hozzá

drágulás cukorrépa áremelkedés agrárium cukortermelés