Megugrott a turizmus novemberben


2017. jan 16. írta: Takarék

Egy év alatt hatalmas növekedés történt a turizmusban: a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,5 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A jelentős növekedéshez a külföldi forgalom esetében a migránsválság miatti 2015-ös alacsony bázis, a belföldi forgalomban pedig a novemberi hosszú hétvége járult hozzá, írta a KSH. Tavaly novemberben az előző évinél 18,4 százalékkal több, 371 ezer külföldi vendég töltött el összesen 900 ezer éjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A statisztikai hivatal tájékoztatója szerint a 2015. év végi migránsválság elsősorban a fővárosi szállodákat sújtotta, ezért a számottevő emelkedés hátterében a forgalom kétharmadát fogadó budapesti szállodák 24 százalékos forgalomnövekedése áll. A jelentős vendégforgalmú turisztikai régiók közül Budapest-Közép-Duna-vidék mellett a külföldivendég-éjszakák száma Nyugat-Dunántúlon, illetve a Balatonnál nőtt.

A 10,2 százalékkal több, 403 ezer belföldi vendég 887 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken novemberben. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban jelentősen bővült, legnagyobb mértékben a Balatonnál, Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 16,7 százalékkal 30 milliárd forintra nőtt tavaly novemberben. Ezen belül a szállásdíjbevétel 22 százalékkal 16,8 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 4,9 százalékkal 6,7 milliárd forintra, az egyéb bevétel pedig 18 százalékkal 6,6 milliárd forintra emelkedett.

Tavaly január-novemberben az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 6,5 százalékkal több, összesen 25,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,0 százalékkal több, csaknem 13 millió, a belföldiek pedig 7,0 százalékkal több, szintén csaknem 13 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,2 százalékponttal, 57 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,6 százalékkal magasabb, 371,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.vendeglatas.jpg

Szólj hozzá

turizmus szállodák idegenforgalom makrogazdaság