Történelmi csúcson a foglalkoztatottak száma


2017. jan 05. írta: Takarék

Tavaly szeptember és november között átlag 4,414 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliség is 4,5 százalékra csökkent. A kedvező tendencia kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 152,6 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt.

A várakozásokkal ellentétben 4,5%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta idén szeptember és november között az előző háromhavi 4,7%-os átlaghoz képest. A szezonális hatásoknál kissé nagyobb mértékben, 10,2 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatás az augusztus-októberi átlaghoz mérten. Egy év alatt 141,7 ezerrel, 4,414 millióra növekedett a foglalkoztatottak száma, ami a rendszerváltás óta a legmagasabb érték. A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 152,6 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság igen erős munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg a közfoglalkoztatottak száma 16 ezer fővel csökkent, írta kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.graf1-munka.png

A külföldön dolgozók létszáma közel ötezer fővel növekedett egy év alatt, ami lassulást jelent az előző évekhez képest. A munkanélküliek száma mintegy 12 ezer fővel csökkent az augusztus-október közötti átlaghoz képest, míg 76,3 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta 4,5%-ra esett az egy évvel korábbi 6,2%-ról. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 65 ezer fővel 4,622 millióra növekedett.

Kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben minden ágazatban bővülést mutatott. A mezőgazdaságban 11 ezer, a feldolgozóiparban 48 ezer, az építőiparban 8,2 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 52,5 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 35,4 ezer új munkahely keletkezett. A vállalati felmérések szerint eközben a munkaerő felvételi szándék kifejezetten erős maradt.

A foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a negyedik negyedévben újra gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. A foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

A következő hónapokban a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt átmenetileg 4,4 millió alá csökkenhet, így az idei év elején szintén szezonális hatások miatt átmenetileg újra 5,5-5,7% közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Jövőre folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, ill. a munkanélküliek számának csökkenése, ezért jövő év közepére már 4% közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta. Idén 4,8%-ra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a várakozásunk szerinti tavalyi 5,2%-ról.graf2-munka.png

Szólj hozzá

munkanélküliség foglalkoztatottság makrogazdaság munkanélküliségi ráta Suppan Gergely