Lehetőségeket hozhat 2017 a tejtermelőknek


2017. jan 04. írta: Takarék

Eseménydús év elé néznek a tejtermelők. A felvásárlási árak mintegy két éven át tartó csökkenése után az ágazat fellélegezhet, s a gazdák drágábban adhatják el a tejet. Szakértők szerint azonban nem ez lehet az igazi kiút a szűk esztendők után.

Hiába csökkent év elejétől a tej áfája 5 százalékra, mint a Magyar Hírlap megírta, a tejtermelők még mindig jócskán a 95-105 forint közötti önköltségi ár alatt kénytelenek itthon eladni a nyers tej kilóját. Jó esetben is külföldön, Olaszországban értékesítik a terméket, ahol az önköltségi árhoz juthatnak. Az agrártárca véleménye szerint egyrészt emelni kellene az itthoni, feldolgozott tejtermékek arányát. Másrészt javítani kell a hazai tejágazati szervezettségen is. Hiszen míg Európában a tejet 85 százalékos termelői összefogás vagy integráció keretében vásárolják fel, addig ez az arány itthon csak 35 százalék.

Rövid ideig tart a drágulás

A Takarék Agrár Központ véleménye szerint a 2016 október-novemberéig tartó mintegy két és féléves időszak nemzetközi viszonylatban is tapasztalható árcsökkenésének kezdetekor is jelezték: 2016 második felében az árcsökkenés megtorpan és elindul az emelkedés. Ennek hátterében alapvetően nemzetközi okok állnak, ugyanis a magyarországi felvásárlási árak globális hatások miatt változnak. Ebből kifolyólag tudták biztosabban előre jelezni a változásokat, illetve továbbra is úgy tartják: az áremelkedési tendencia csak viszonylag rövidtávon (8-10 hónap) lesz jellemző.

­

– Nyomatékkal hívjuk fel ügyfeleink figyelmét arra, hogy nagyon meg kell becsülni a tejtermelőknek a mostani árakat. Ki kell használni ezt az időszakot arra, hogy fenntarthatóvá tudják tenni a jövedelmező tejtermelést. Ehhez nélkülözhetetlen a szervezettség további növelése, a hatékonyság, a takarmányhasznosítás javítása. A telepi technológiák (istállók és fejőházak) és genetika korszerűsítése mellett a takarmányozás (különösen a tömegtakarmányok) és a menedzsment területén vannak még nagyobb fejlesztési lehetőségek – vélekedett Fórián Zoltán, a központ vezető agrárszakértője. – Mindez azonban nem képzelhető el a feldolgozó ipar fejlesztése nélkül, ami egyértelműen a tej terméklánc gyenge pontja. Erre az aktuális pályázati rendszer lehetőséget nyújt, a hiányérzet leginkább a támogatott nagyvállalati fejlesztésekben terén van.

 A szakértő szerint az árak mélyrepülése megteremtette a jó alkalmat arra, hogy a termelők együttműködési hajlandósága nőjön. Előrejelzése szerint ez az év lesz az, amikor ennek első kedvező hatásai megmutatkozhatnak a felvásárlási árak alakulásában, és elmozdulhatunk a legalacsonyabb felvásárlási árakkal (a 28-as mezőnyből a 23.) dolgozó uniós tagállamok csoportjából.

Erősíteni kell a feldolgozást

Belföldi tej- és tejtermékfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsony, növelésére azonban Fórián Zoltán annak ellenére nem lát nagy lehetőséget, hogy azt közösségi marketing programokkal is támogatjuk. Másik oldalról viszont a hazai tejtermékek belföldi forgalmi arányai még jelentősen javíthatók. Ez hozzáadott érték és hazai feldolgozás szempontjából kétszeresen is hasznos lenne. A Takarék Agrár Központ egyébként középtávon arra számít, hogy a kivitel szerkezete a feldolgozott termékek irányába fog elmozdulni.

Világpiaci várakozás, hogy a globális tejtermelés növekedése sokkal inkább a hozamok, mint az állomány növekedésén fog alapulni az előttünk álló években. Az amúgy nagyon jó hatékonyságú hazai tejtermelésben is ez lesz jellemző.tejteremlo.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás agrárium Fórián Zoltán tejtermelő